REZONANTA MAGNETICĂ a Ficatului Cu PRIMOVIST

Cea Mai Bună Si Sigură Metoda De Diagnostic!

Care este rolul ficatului in organism?

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul uman, fiind situat in partea dreapta a abdomenului, imediat sub diafragm si cantareste aproximativ 1,5 kilograme. Acesta indeplineste numeroase roluri in organism: rol in procesarea alimentelor si lichidelor pe care le ingeram si pe care le transforma in energie pentru organism, rol esential in eliminarea toxinelor din organism.

       Ce este cancerul  hepatic ?

 Cancerul hepatic este definit ca si o crestere si raspandire necontrolata a unor celule modificate, anormale, in interiorul ficatului. De la nivelul ficatului cancerul se poate extinde si la alte organe.

       Ce cauzeaza cancerul hepatic?

Cea mai frecventa cauza a cancerului este ciroza hepatica. Aceasta apare, la randul ei, in special la pacientii infectati cu virusurile hepatitei (B,C,D) si la pacientii consumatori cronici de alcool.

Obezitatea si diabetul cresc, de asemenea, riscul de cancer hepatic.

       Care sunt simptomele?

 Din pacate, de cele mai multe ori pacientul nu prezinta nici un simptom. Simptomele, apar in stadii mai avansate ale bolii si sunt reprezentate de oboseala, dureri abdominale, balonari, greata, dureri in spate sau in umar, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, icter (coloratie galbena a ochilor si pielii), febra.

        Cum se pune diagnosticul de cancer hepatic?

 Cancerul hepatic poate fi diagnosticat prin examinare clinica, teste de laborator si examinari imagistice. Rezonanta Magnetica este examinarea cea mai avansata, sigura si neirandianta, care permite cel mai exact diagnostic de cancer!

In acest moment, exista o anumita substanta de contrast specifica, inovatoare, care, injectata intravenos, permite un diagnostic de mare acuratete, a cancerului, prin Rezonanta Magnetica. Substanta se numeste Primovist si ar trebui indicata la examinarile prin rezonanta magnetica pentru patologia ficatului.

 Rezonanta Magnetica cu Primovist este o metoda avansata de diagnostic care, in cele mai multe cazuri, stabileste un diagnostic atat de precis incat exclude o eventuala operatie sau biopsie pentru stabilirea acestuia.

     Cum se trateaza cancerul hepatic?

Tratamentul depinde de momentul in care s-a stabilit diagnosticul. Un diagnostic emis in fazele incipiente ale bolii permite un tratament curativ optim (eliminarea cancerului)!

In stadii mai avansate, pacientul poate beneficia de multe forme de tratament cum ar fi, chemoembolizarea (blocarea vaselor de sange ce hranesc formatiunea tumorala), ablatia (procedura prin care se obtine necroza formatiunii tumorale), radioterapia, medicamente anticancer.

 Este extrem de important ca Rezonanta Magnetica cu Primovist sa fie utilizata cat mai repede la toti pacientii care au suspiciune de boala hepatica si, in special, pentru diagnosticul tumorilor hepatice.

Aplicațiile IRM în patologia hepatică:

  • depistează și caracterizează leziunile focale solide intrahepatice: leziuni primare (hiperplazia focală nodulară, adenom, hepatocarcinom, colangiocarcinom intrahepatic etc.) și leziuni secundare (metastaze cu diferite puncte de plecare);
  • este utilă în evaluarea ficatului cirotic (aprecieri morfologice asupra ficatului);
  • diferențiază nodulii regenerativi hepatici de nodulii displazici;
  • caracterizează, în patologia hepatică difuză, steatoza hepatică, hemosideroza și hemocromatoza;
  • diferențiază leziunile chistice hepatice: chiste simple, abcese, hamartoame biliare, determinări secundare chistice;
  • caracterizează leziuni hepatice vasculare.

      Pentru a face diferenţierea malign vs benign metoda indicată este examinarea IRM cu administrare de contrast. DCE (Dynamic Contrast Enhanced) implică achiziția de imagini secvențiale în timpul trecerii substanţei de contrast prin țesuturile de interes. Intensitatea captării agentului de contrast este corelată cu densitatea vasculară din țesut, în timp ce rata și wash-out-ul substanţei de contrast este corelată cu factori angiogenici precum densitatea capilară și factorul de creștere vasculară endotelială. Oferind informații despre perfuzia tumorală și despre permeabilitatea capilară, DCE are capacitatea de a caracteriza noninvaziv vascularizația țesutului tumoral, inclusiv răspunsul la terapia antiangiogenică.

Substanța de contrast recomandată pentru ficat este PRIMOVIST.

Pentru pacienții cu insuficiență renală, administrarea substanței de contrast este un factor de risc. Secvența SWI poate diferenția leziunile hepatice hipervascularizate în absența administrării substanței de contrast.

SWI în investigațiile abdominale este folosită pentru evaluarea nodulilor hepatici, pentru detectarea și pentru evaluarea cantitativă a depozitelor de Fe din ficat, pentru detectarea hemoragiei intratumorale (CHC) și a vascularizației venoase (leziuni hepatice hipervascularizate).

Acumularea de fier în ficat este un factor de risc important pentru ciroză şi creşte riscul de carcinom hepatocelular (CHC). Detectarea depozitelor hepatice de Fe prin biopsie prezintă dezavantajul că metoda este invazivă şi are, prin urmare, o reproductibilitate scăzută pentru evaluările periodice.

Evaluarea imagistică neinvazivă prin măsurătorile T2* ponderate şi mai recent, prin SWI 2D GRE poate monitoriza implicarea acumulărilor de Fe în dezvoltarea carcinomului hepatocelular pornind de la stadiul de nodul displazic premalign.

SWI 2D GRE este o tehnică imagistică recentă care folosește diferențele de susceptibilitate magnetică dintre țesuturi și care oferă un contrast net superior față de imaginile PD, T1, T2, T2*W GRE. SWI (Susceptibility Weighted Imaging) depisteză depozitele de fier din țesuturi, microcalcificările și microhemoragiile intraprenchimatoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *