Parazitozele Intestinale la Copii – Efectul Asupra Colectivității

Parazitozele intestinale sunt printre cele mai întâlnite tipuri de infecții, cu un estimat de 3.5 bilioane de cazuri în întreaga lume.

Dintre acestea, 450 de milioane reprezintă doar cazurile cu pacienți copii.

Infecțiile parazitare pot afecta copii de orice vârstă, de la bebeluși la copii de grădiniță, cei mai vulnerabili fiind copii care frecventează colectivități.

Cauzele principale ale infectării sunt lipsa unei igiene corespunzătoare și contactul cu pământ, apă sau obiecte contaminate (care conțin fecale sau reziduuri de fecale în care se află diverși paraziți, în diferite stadii de evoluție).

Ținând cont că copii de orice vârstă tind să se joace în zone nu foarte sanitare (pământ, noroi, nămol) și nu au o educație sanitară adecvată, infecțiile și transmiterile în colectivitate apar foarte ușor.

Simptomele specifice parazitozelor intestinale includ voma, diareea, greața, durerea abdominală, disconfort abdominal, pierderea apetitului, scăderea în greutate și o stare generală de epuizare sau apatie.

Unele infecții parazitare pot fi asimptomatice, dar gazda poate în continuare să răspândească parazitul, mai ales când aceasta este un copil.

Parazitozele intestinale severe pot duce la malnutriție sau anemie cronică, probleme care la rândul lor pot cauza tulburări de creștere și întârzieri în dezvoltare.

Cei mai întâlniți paraziți intestinali la copii sunt:

  • Tenia – un parazit care se aseamănă cu o panglică ce cauzează boala numită teniază. Este cel mai răspândit vierme plat la nivel global deoarece își poate parcurge întreg ciclul de viață în interiorul unei gazde umane.
  • Limbricul – un alt tip de vierme care poate atinge 35 de cm lungime. Provoacă boala numită ascaridioză, care este foarte întâlnită la copii deoarece infecția poate fi răspândită și prin consumarea fructelor sau legumelor care nu au fost spălate.
  • Giardia – un microorganism care produce cea mai frecventă parazitoză la om, giardiaza. De foarte multe ori, acest tip de parazitoză este asimptomatic.
  • Oxiurul – un tip de vierme care poate ajunge în tractul intestinal prin intermediul mâinilor murdare. Parazitoza specifică se numește oxiuriaza, iar simptomul definitor este mâncărimea la nivelul perianal.

Nu există vaccinuri sau medicamente care pot preveni infecțiile parazitare intestinale.

Cea mai eficientă metodă de prevenție este învățarea și promovarea unor obiceiuri sanitare bune cum ar fi spălatul pe mâini cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei și înainte de masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.