Fumatul – Factor de Risc al Cancerului Bronho-pulmonar
Funcția principală a plămânilor este să distribuie sângele bogat în oxigen către toate organele și țesuturile atunci când inspirăm și să elimine dioxidul de carbon atunci când expirăm.
Sunt multe tipuri de cancer pulmonar și majoritatea acestora nu se manifestă simptomatologic în stadiile incipiente.
Simptomele apar, de obicei, când boala avansează în severitate sau când se extinde la celelalte organe respiratorii, cum ar fi laringele, traheea și bronhiile, și includ durerile în piept, tusea cu sânge sau tusea seacă persistentă, răgușeală, dificultăți de respirație și pierderea în greutate.
Cel mai notabil factor de risc al cancerului pulmonar este fumatul.
Țigările duc la deteriorarea țesutului pulmonar, îngreunând buna lor funcționare și făcându-i vulnerabili în fața condițiilor respiratorii.
Fiecare fum de țigară conține un amestec de peste 7.000 de compuși chimici (mulți dintre dintre aceștia sunt carcinogeni), iar când acesta este inhalat, toxinele ajung foarte repede la plămâni și, prin circuitul sangvin, în restul organelor și țesuturilor corpului.
Câteva exemple de chimicale și compuși toxici prezenți în fumul de țigară sunt:
- Monoxidul de carbon – un gaz nociv care se prinde foarte ușor de celulele roșii (cele care transportă oxigenul), limitând cantitatea de oxigen care ajunge la țesuturi
- Acroleina – o substanță chimică care poate cauza leziuni ireversibile la nivelul plămânilor și care, chiar și în cantitate mică, poate provoca inflamații în gât
- Substanțe cu efect bronhodilatator – au rolul de a creșe absorbția pulmonară mărind astfel cantitatea de toxine care ajung în organism
Aproape toate cancerele pulmonare survin, au ca și cauză principal fumatul, fumătorii având un risc de 20 de ori mai mare ca nefumătorii să dezvolte o formă de cancer pulmonar.
Riscul poate crește și mai mult în funcție de numărul de țigări fumate pe zi și de perioada de când sunteți fumător.
Deși inițial organismul poate repara daunele create în urma fumatului, cu fiecare expunere la substanțele toxice din fum deteriorarea pulmonară crește, celulele bolnave ajungând în final să se comporte anormal (ceea ce duce la instalarea cancerului).
Din fericire, chiar și fumătorii înrăiți își pot scade riscurile de dezvoltare a cancerului pulmonar dacă renunță la fumat.
În doar 12 ore de la “ultimul fum” nivelul de monoxid de carbon din sânge scade, îmbunătățind oxigenarea țesuturilor și organelor.
După 5 ani de la renunțare, riscul cancerului oral și de gât scade cu 50%. După 10 ani de la renunțare, riscul cancerelor pulmonare scade și el cu 50%.
Cu cât renunțați mai repede cu atât oferiți plămânilor dumneavoastră mai mult timp să se repare.