Este Boala de Reflux Gastroesofagian Sezonieră?

Boala de reflux gastoesofagian (BRGE) apare atunci când sfincterul esofagian inferior (un inel muscular prin care mâncarea trece din esofag în stomac) devine slăbit, permițând conținutului gastric să se întoarcă în esofag.

Alte cauze ale acestei condiții medicale sunt evacuarea gastrică deficitară (stomacul nu este golit suficient de conținutul gastric) și peristaltismul slab la nivelul esofagului (alimentele nu sunt împinse corespunzător către stomac).

O cauză medicală frecventă a BRGE este și hernia hialată – deplasarea stomacului în cavitatea toracică ce poate apărea dacă orificiul diafragmatic prin care trece esofagul se lărgește permițând trecerea stomacului.

Acidul gastric din conținutul stomacului irită și inflamează esofagul, ducând la apariția simptomatologiei specifice și, uneori, a complicațiilor asociate.

Cele două simptome asociate cu boala de reflux gastroesofagian sunt regurgitarea (senzația de întoarcere a alimentelor către gură fără a duce la vomă) și arsurile la stomac (cunoscute și ca arsuri “ în capul pieptului” sau pirozis). Pentru a fi vorba de BRGE trebuie să aveți măcar două episoade de regurgitație și pirozis în decursul aceleași săptămâni.

Alte simptome notabile sunt dificultăți în respirație, tusea seacă și senzația de greață.

Factorii principali de risc ai BRGE sunt obezitatea, sarcina, fumatul, consumul de alcool, băuturi acidulate și cafea, și o dietă bogată în prăjeli, mâncăruri grase, citrice, oțet, mâncăruri foarte condimentate și sos de tomate.

Deoarece pe timpul toamnei și al iernii tindem să facem mai puțină mișcare și să luăm mese mai bogate (și mai nesănătoase) s-a observat clinic o incidență mai mare a cazurilor de boala de reflux gastroesofagian în perioada Octombrie – Decembrie.

Dar perioadele de sărbătoare (în special luna Decembrie și primăvara) sunt și ele “grele pentru stomac” din cauza consumului de mâncăruri tradiționale (extrem de consistente) și băuturi alcoolice. Din punctele acestea de vedere, putem într-adevăr zice că, BRGE este o boală sezonieră.

Evitarea alimentelor acide, optarea pentru mese mici și dese, renunțatul la fumat, controlarea greutății, toate aceste schimbări pot reduce semnificativ incidența episoadelor de BRGE. Pentru cazurile mai severe este recomandat un tratament medicamentos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.