Coronavirus – Metode de testare


FARM. FLORINA BONIFATE

PREȘEDINTA COLEGIUL FARMACISTILOR GALAȚI

Virusul SARS-CoV-2 determină o infecţie respiratorie denumită COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), cu perioada de incubaţie medie de circa 5 zile (între 2-14 zile).

Boala este caracterizată prin simptomatologie predominant respiratorie (febră, tuse, dificultăți de respirație) de intensitate moderată în cca 80% din cazuri, dar poate avea manifestări severe (pneumonie bilaterală interstițială), cu evoluție către insuficiență respiratorie, detresă respiratorie acută (ARDS) fiind principala cauză de mortalitate.

Există și cazuri cu manifestări gastrointenstinale (mai ales diaree), iar la unii pacienți (în special la cei tineri) au fost semnalate hipo/anosmie (pierderea mirosului) și hipo/disgeuzie (pierderea gustului) ca simptome precoce.

Infecţia poate fi transmisă atât de persoane care au semne de boală, dar şi de persoane care nu prezintă simptome.

Stabilirea diagnosticului, dacă infecţia COVID-19 este prezentă sau absentă se face prin testare. De asemenea, prin testare este posibilă evidenţierea persoanelor asimptomatice care au infecţia şi o pot răspândi.

Testele nu sunt toate la fel şi fiecare tip de test vine cu avantaje şi dezavantaje.

Ce indică testele, cât de bune sunt în a stabili dacă o persoană este infectată cu noul coronavirus sau nu, şi când ar trebui ele făcute? Există mai multe categorii de teste, în funcţie de modul lor de acţiune:

  • Teste RT-PCR care evidenţiază materialul genetic al virusului SARS-CoV-2
  • Teste rapide bazate pe detecţia de antigen, care evidenţiază prezenţa unor proteine din componenţa virusului SARS-CoV-2– antigene virale
  • Teste rapide bazate pe detecţia de anticorpi care evidenţiază anticorpii produşi de corpul nostru ca răspuns la infecţia COVID-19
  • Teste serologice de laborator care masoară în laborator anticorpii produşi de corp ca răspuns la infecţia COVID-19

Testarea RT-PCR: standard de diagnostic pentru COVID19

Metoda recomandată în prezent pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 este detecția ARN viral prin Real-Time RT-PCR (reverse-transcription polymerase chain reaction), de identificare directă a virusului în tractul respirator.

Recoltare: de către un cadru medical, cu ajutorul unui beţişor cu tampon de vată, din secreţiile nazale şi/sau faringiene.

Prelucrare: în laborator de biologie moleculară care îndeplineşte condiţii înalte de siguranţă, de către personal specializat.

Un test RT-PCR cu rezultat pozitiv arată că persoana are o infecţie activă, pe care ar putea să o răspândească. Odată ce o persoană se recuperează după infecţie, rezultatele RT-PCR devin negative.

Avantaje: este foarte sensibil, detectează virusul chiar în concentraţii mici, chiar la persoane fără simptome, dacă sunt infectate. Are precizie mare şi validitate bună.

Dezavantaje: Recoltarea secreţiilor trebuie facută cu mare grijă astfel încât să nu se deterioreze ARN viral; necesită expertiză pentru prelucrare, necesită transport special; probele pot fi contaminate în timpul prelucrării; este costisitor, rezultatul se obţine în maxim 48 de ore.

Teste rapide antigen

Testele rapide bazate pe detecţia de antigen identifică prezenţa proteinelor coronavirusului (antigene virale) în probe de secreţie nazofaringiană recoltate de la pacienţi.

Antigenele virale sunt proteine din structura virusului care determină răspunsul imun specific al organismului la acest virus. Secreţiile naso-faringiene de la pacient se pun pe o banda de hârtie pe care sunt fixaţi anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2.

Dacă secreţiile conţin antigen viral se va produce o reacţie vizibilă între anticorpii fixaţi pe banda de hartie şi antigenele virale din exudat.

Probele cu rezultat pozitiv trebuie confirmate cu teste RT-PCR.

Avantaje: pot indica infecţia în faza acută a bolii, chiar la persoane asimptomatice, dacă infecţia este activă; sunt uşor de aplicat, rezultatul este rapid 15 minute.

Dezavantaje: este esenţială recoltarea corectă a exudatului nazofaringian; concentraţia virală influenţează calitatea testului; pot da rezultate fals pozitive sau fals negative.

Teste rapide anticorpi

Testele rapide bazate pe detecţia de anticorpi identifică prezenţa anticorpilor (imunoglobuline M si G) în sângele persoanelor care au avut infecţia COVID-19.

Anticorpii sunt produşi la distanţă de zile sau săptămâni de la momentul infectării şi fiecare organism are modul propriu de a răspunde la o infecţie, de aceea testele calitative nu sunt sigure în a detecta în mod corect trecerea prin infecţie.

Avantaje: pot indica o infecţie trecută; sunt uşor de făcut, dau rezultate rapid 10-15 minute.

Dezavantaje: nu detectează infecţia în faza acută; pot da rezultate fals negative la persoane cu răspuns imun scăzut ori întârziat, sau rezultate fals pozitive la persoane infectate cu alte tipuri de coronavirus.

Teste serologice de laborator

Testele serologice bazate pe tehnici aplicabile doar în laboratoarele clinice, au posibilitatea de a măsura nivelul anticorpilor IgM si IgG produşi de organism atunci când este expus la infecţia COVID-19. Testele serologice de laborator se fac utilizând probe de sânge venos recoltat de la pacient.

Este utilă realizarea de teste serologice în perechi, pentru a evidenţia răspunsul imun: recoltarea şi analiza de sânge la debutul bolii şi după trecerea prin boală.

Avantaje: Indică trecerea prin infecţie, dezvolatrea răspunsului imun la boală.

Dezavantaje: Nu detectează infecţia acută; pot da rezultate echivoce (nesigure/incerte); necesită un laborator, rezultatul durează până la o zi.

Diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2 se va baza pe manifestări clinice – febră, oboseală, tusea uscată, date epidemiologice și teste paraclinice (de detectare a virusului sau anticorpilor), care vor fi selectate diferit în funcție de stadiul și evoluția bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.