Varza murată și beneficiile sale pentru sănătate

Pentru majoritatea gospodinelor și a oamenilor cărora le place să își prepare alimentele tradiționale pentru lunile de iarnă, toamna este un anotimp extrem de aglomerat.

Zacusca, bulionul, zarzavatul pentru ciorbă, murăturile și gemurile sunt preparate fără de care iarna nu ar avea nici un gust.

Dar, pe lângă stropul de aromă și culoare pe care aceste alimente îl aduc, unele vin la pachet și cu beneficii pentru sănătate. Acesta este și cazul comunei verze murate.

Datorită procesului de fermentație prin care trece, varza murată are valori nutriționale foarte diferite de varza crudă.

Fermentația este procesul prin care microorganismele din varză (bacteriile) consumă zaharurile prezente în mod natural în aceasta, convertindu-le în acizi organici și dioxid de carbon.

Acest proces promovează proliferarea probioticelor, bacterii care sunt prezente și în iaurt și care au un efect benefic asupra digestiei și a absorbției vitaminelor și a mineralelor din alimentele pe care le consumăm.

Probioticele ajută și la menținerea microflorei intestinale, reduce balonarea și constipația și poate ajuta tractul intestinal să își revină după administrarea antibioticelor puternice.

Pe lângă aceste microorganisme benefice, varza murată este bogată și în sodiu, fier, vitamina C, vitamina K, vitamina B6 și acid folic, nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Deoarece este bogată în vitamina C și fier, varza murată stimulează sistemul imunitar, contribuind la recuperarea mai rapidă după infecții minore.

De asemenea, conținutul ridicat de vitamina K al verzei murate o face un aliat al sistemului osos, deoarece această vitamină are rolul de a activa proteinele care se leagă de calciu, ajutând la întărirea și mineralizarea oaselor.

Revenind la valoarea sa nutrițională, varza murată are puține calorii și este bogată în fibre.

În general, alimentele cu un conținut ridicat de fibre sunt sățioase și ne ajută să ne simțim “plini” pentru perioade îndelungate, ajutându-ne astfel să consumăm mai puține calorii.

Din punctul acesta de vedere, varza murată este ideală pentru cei care vor să slăbească. Conținutul său ridicat de nutrimente esențiale și probiotice pot avea un efect pozitiv și asupra sănătății mintale prin simplul fapt că promovează buna funcționare a tractului intestinal.

Îmbunătățirea absorbției la nivelul intestinal permit magneziului și zincului, minerale care au rol în reglarea stării de spirit, să ajungă în circulație și, astfel, la creier, influențând pozitiv modul în care percepem lumea din jurul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.