Mascneea – ce este și cum o prevenim?

Odată cu introducerea măștii de protecție ca echipament esențial pe timp de pandemie, o problemă dermatologică care până de curând afecta în principal personalul medical s-a răspândit acum în rândurile populației.

Este vorba de “mascnee”, un termen care face referire la toate problemele de piele cauzate de purtarea îndelungată a măștilor de protecție, în special la acneea mecanică.

Când porți o mască de protecție îți supui pielea feței unor condiții etanșate de căldură, fricțiune și umezeală.

Aceste condiții duc la înfundarea porilor și la uscarea tenului și sunt favorabile pentru bacteriile saprofite ale pielii, ce provoacă inflamații.   

Porii se înfundă din cauza excesului de sebum și pot deveni foarte ușor coșuri sau chisturi acneice dureroase, aceste erupții cutanate fiind de obicei concentrate în zonele feței care sunt acoperite de mască.

Transpiraţia și căldura emanată de respirație rămân în mască pentru perioade îndelungate cauzând iritații de piele însoțite de senzația neplăcută de mâncărime sau usturime.

Mascneea propriu-zisă apare din cauza activării bacteriilor saprofite sau a blocării porilor. Alte probleme dermatologice care apar în urma purtării măștii de protecție sunt:

  • Rozaceea – piele roșie, iritată cu pustule asemănătoare coșurilor. Este o afecțiune cronică, episodică cu perioade calme (cu leziuni și iritație minimă) și intense. Căldura poate înrăutăți simptomele și declanșa apariția erupțiilor specifice.
  • Dermatita alergică de contact – unele măști de protecție comerciale pot conține chimicale iritante care pot cauza reacții alergice. De exemplu, măștile reutilizabile din propilenă pot conține bronopol și formaldehidă, produși toxici pentru oameni.
  • Dermatită seboreică – o inflamație a pielii care se manifestă prin leziuni  roșii acoperite de scuame (coji) albicioase, foarte asemănătoare cu mătreața.

Faptul că purtatul măștii poate provoca probleme de piele nu înseamnă că ar trebui să evităm să le folosim.

Din contră, măștile sunt extrem de necesare în această perioadă grea în care ne aflăm, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă. Din fericire, putem preveni mascneea și problemele dermatologice asociate cu purtarea măștii, urmând câteva sfaturi simple:

  • Spălați-vă pe față cu apă călduță și un săpun sau gel de curățare blând înainte să vă puneți masca pentru a evita blocarea porilor.
  • Folosiți o cremă hidratantă pe bază de acid hialuronic, dimeticonă sau ceramide pentru a crea un strat de protecție între piele și mască și pentru a prevenii uscăciunea.
  • Purtați o mască confortabilă, care se pliază perfect pe fața dumneavoastră pentru a reduce fricțiunea cauzată de măștile prea constrictive sau cele prea largi.
  • Evitați machiajul deoarece poate bloca porii și cauza erupții cutanate.
  • Dacă aveți măști reutilizabile, spălați-le după fiecare folosire pentru a elimina posibilele particule de murdărie și depunerile de sebum, care favorizează proliferarea bacteriană.
  • Încercați să luați pauze de 15 minute odată la 4 ore de la purtarea continuă a măștii, pentru a lăsa pielea să respire. Scoateți masca doar când sunteți acasă, singur în mașină sau afară la o distanță sigură de alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.