Prevenirea și gestionarea durerilor articulare în anotimpul rece

Durerile articulare sunt de obicei simptome ale unei probleme de sănătate preexistente cum ar fi artrita sau efecte secundare ale unor traumatisme mai vechi.

Este un fapt acceptat universal că temperaturile scăzute pot înrăutăți acest tip de dureri.

Însă, frigul și umezeala caracteristice toamnei și în special iernii pot cauza disconfort articular chiar și persoanelor sănătoase.

La momentul actual nu există o explicație științifică clară pentru acest fenomen.

O teorie ar fi că, în timpul lunilor reci organismul redirecționează mai mult sânge la organele vitale pentru a le proteja, vascularizația extremităților și a articulațiilor având de suferit.

Astfel, articulațiile devin mai rigide, cauzând disconfort și dureri.

O altă teorie pune aceste dureri articulare pe seama schimbărilor în presiunea atmosferică. Iarna, această presiune barometrică scade, determinând tendoanele, mușchii și structurile anatomice din jurul lor să se sau să se inflameze.

Deoarece spațiul este limitat această inflamație provoacă durere și sensibilitate la nivelul articular.

Sunt multe moduri în care putem preveni și gestiona aceste dureri articulare. În primul rând, este foarte important să ne îmbrăcăm corespunzător pentru vremea de afară.

Recomandat este să avem mai multe straturi de haine și să nu uităm de șosete groase și mănuși, pentru a ne menține extremitățile calde.

Dacă aveți posibilitatea, evitați să ieșiți afară în zilele foarte geroase pentru a proteja articulațiile sensibile.

În al doilea rând, încercați să vă mențineți greutatea în limitele recomandate pe timp de iarnă. Este normal ca, în anotimpul rece să luăm în greutate.

Lipsa activității fizice și consumul mâncării “de confort” duc la depunerea câtorva kilograme în plus. Dar,  trebuie să luați în considerare că, orice greutate în plus, chiar și două-trei kilograme, înseamnă mai mult stres pus pe articulațiile dumneavoastră.

De aceea, este recomandat să aveți o dietă sănătoasă, bazată în special pe legume (mai ales cele cu frunze verzi, bogate în vitamina K care întărește oasele), fructe (cele bogate în vitamina C au efect benefic asupra cartilajelor) și grăsimi sănătoase cum ar fi cele din pește, nuci și avocado (aceste grăsimi pot reduce inflamația de la nivelul articulațiilor).

Un alt aspect forate important este activitatea fizică.

Chiar și activitățile ușoare cum ar fi mersul , yoga, înotul sau întinderile promovează mobilitatea și reduc durerile articulare.

Atâta timp cât sunteți constant și  nu vă forțați prea mult, veți observa cu siguranță o ameliorare a durerilor articulare.

Alte sfaturi bune pentru a gestiona durerile articulare includ masarea zonelor dureroase și aplicarea căldurii pe articulațiile rigide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.