Este conjunctivita o boală de iarnă?

Conjunctivita sau “ochi roșii” este o infecție comună a ochiului care cauzează inflamarea conjunctivei – țesutul care tapetează suprafața anterioară a sclerei și interiorul pleoapelor.

Conjunctiva este transparentă și are rolul de a proteja și lubrifia globul ocular.

Conjunctivita apare atunci când un virus, o bacterie sau o substanță iritantă intră în contact cu conjunctiva, cauzând inflamații și iritații. Simptomele conjunctivitei includ mâncărime, roșeața, sensibilitate la lumină, secreții abundente sau uscarea ochiului.

Deși tindem să asociem conjunctivita cu anotimpul cald, din cauza prevalenței alergenilor (cum ar fi polenul) și a iritanților (în special razele UV),  cele mai comune tipuri de conjunctivită sunt cele virale și bacteriene. Iar infecțiile virale și bacteriene, cum ar fi răceala comună sau gripa, sunt mai frecvente în anotimpul rece.

Temperaturile scăzute și scăderea nivelului de vitamina D din organism (cauzat de reducerea expunerii la lumină solară) ne fac vulnerabili la infecții, pe perioada iernii.

Din păcate pentru noi, conjunctivita se răspândește foarte ușor prin contact direct.

Poate fi transmisă de la o persoană la alta dacă ne atingem ochii fără să ne spălăm pe mâini după ce am intrat în contact cu o persoană răcită sau cu o suprafață contaminată.

De asemenea, conjunctivita poate fi transmisă de la un un ochi la celălalt tot prin nerespectarea măsurilor de igienă.

Adenovirusurile se răspândesc foarte ușor prin contact mână-ochi, prin strănut și uneori prin migrarea acestora din canalele lacrimale către globul ocular.

O astfel de infecție oculară poate dura între 10 și 14 zile, dar în cazurile mai severe poate persista și câteva săptămâni.

Cel mai bun mod de a ne proteja este să ne spălăm pe mâini des, cu apă și săpun, să folosim dezinfectant de mâini și să evităm să ne atingem ochii.

Tratamentul variază în funcție de severitate și de tipul de conjunctivită, tocmai din acest motiv este recomandat să vedeți un oftalmolog dacă observați s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.