Ne vaccinăm anti-COVID-19?

Farmacist Florina Bonifate- Președinte al Colegiului Farmacistilor din Galați

În ultima lună s-a tot vorbit în spațiul public despre vaccinarea împotriva Covid-19.

Acum știm că există niște vaccinuri, s-a comunicat oficial o listă a acestora și o listă a priorităților pentru vaccinare.

Cu toate acestea, încă sunt multe persoane care ori nu cred ca va fi disponibil un vaccin (și pentru România), fie nu sunt dispuse să se vaccineze.

Dar, ca în cazul oricărui lucru nou, e nevoie doar de mai multe informații. Și orice zi care trece aduce noi și noi detalii despre vaccinuri, strategia autorităților și experiența internațională.

Așadar, sa recapitulăm ce știm până în acest moment:

Vaccinurile

  • Vaccinuri bazate pe virusuri atenuate sau inactivate (funcționează la fel cu vaccinurile clasice – antigripal, rubeolă, hepatita etc.) – 3 vaccinuri din China, în ultimele faze de studiu.
  • Vaccinuri cu vectori virali non-replicativi (diverse virusuri modificate în care se introduc gene pentru proteina Spike, care odată ajunse în celule determină un răspuns imun) – 2 vaccinuri produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson.
  • Vaccinuri bazate pe ARN-mesager, care codifică pentru proteine virale întregi sau fragmente ale acestora, încapsulate în vezicule lipidice pentru a putea să pătrundă în celule. Acestea identifică proteina S a virusului, ca mai apoi să declanșeze un răspuns imun competent, care să ne protejeze de boală. Sunt doi producători mari care au dezvoltat astfel de vaccinuri: Pfizer/BioNtech și Moderna foarte aproape de aprobare. Aceste vaccinuri necesită depozitare la temperaturi foarte mici (-70oC/-20oC) întrucât ARNm este instabil, dar prezintă ca avantaj o reactogenicitate mare, dar de scurtă durată și o tolerabilitate bună. Sunt necesare două doze pentru imunizare, administrate la 14-21 de zile.
  • FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a dat acceptul pentru testare de câteva zile cu vaccinul companiei americane Pfizer/BioNtech, declarând că este sigur și eficient. De asemenea, Marea Britanie a aprobat în regim de urgență același vaccin, fiind prima țară din lume care l-a aprobat și a început vaccinarea populației.
  • Reacțiile secundare declarate de către primii vaccinați se încadrează în așteptările companiilor, respectiv reacții similare simptomelor de Covid-19 – dureri musculare, frisoane, dureri de cap.
  • EMA, Agenția Europeană a Medicamentului urmează să decidă până la finalul lunii decembrie cu privire la omologarea vaccinului produs de companiile BioNtech și Pfizer.

Strategia de vaccinare

  • Autoritățile române insistă pe siguranța vaccinurilor, urmând a fi utilizate doar acele vaccinuri aprobate de EMA, care îndeplinesc toate standardele de siguranță și eficacitate.
  • Vor exista trei etape ale campaniei de vaccinare. Prima va fi destinată personalului medical și al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, în a doua etapă vor fi vaccinați cei din categoriile de risc – persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cei cu boli cronice, plus angajații din activitățile esențiale. Cea de-a treia etapă va fi destinată populației generale.
  • Pentru personalul medical vor fi înființate centre de vaccinare în spitalele județene și municipale. Pentru populația generală, vor fi în toată țara circa 900 de centre de vaccinare, unde vor putea fi vaccinați câte 5000 de oameni pe lună, astfel încât în 6 luni, numărul românilor vaccinați să ajungă la 13 milioane. Ar însemna astfel că 60-70% din populație ar fi vaccinată, ceea ce ar asigura imunitatea colectivă și, implicit, revenirea la normalitate.
  • Vaccinarea va fi gratuită, nu va fi obligatorie.

Experiența internațională

  • Companiile chineze Sinopharm și Sinovac au vaccinat 1 milion de persoane cu un vaccin experimental, într-un program de urgență început în luna iulie. Vaccinul conține virus inactivat, se administrează în două doze și reprezentanții chinezi au raportate rezultate bune (cu unele rezerve internaționale legate de lipsa unui studiu efectuat cu placebo). Turcia este printre țările care au încheiat contract pentru achiziția a 50 milioane de doze din acest vaccin, urmând să înceapă vaccinarea din luna decembrie, cu lucrătorii din sănătate.
  • Vaccinul Sputnik-V, dezvoltat și aprobat de Rusia, urmează să fie folosit după jumătatea lunii decembrie la vaccinarea pe scară largă, primele categorii vaccinate fiind medicii și profesorii.
  • Vaccinul experimental dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, împreuna cu Universitatea Oxford a dovedit o eficiență mai scăzută (în jur de 70%, fiind contestat pentru o eroare de dozaj și din cauză că au folosit un eșantion limitat de persoane) și a trebuit să amâne viitoare lansări (cu toate acestea, rezultatele studiului au fost validate recent de către Lancet, o prestigioasă publicație științifică). Principalul avantaj al vaccinului este că poate fi depozitat și transportat în condiții normale de refrigerare 2-7 oC pentru o perioadă de șase luni.  
  • O nouă știre arată interesul major al planetei pentru obținerea unor vaccinuri care să ajute în combaterea pandemiei, fără a ține cont de geopolitică. Este vorba despre anunțul AstraZeneca de a colabora cu cercetătorii ruși de la Gamaleya pentru a studia posibilele combinații dintre vaccinurile lor dezvoltate separat. AstraZeneca: ”Combinarea mai multor vaccinuri anti-Covid-19 ar putea spori nivelul de protecție și ar oferi flexibilitate programelor de imunizare”.
  • Tările UE au o strategie de vaccinare comună (România adoptând aceeași strategie). UE negociază pentru achiziția de vaccinuri de la mai mulți producători, EMA fiind responsabilă cu aprobarea punerii pe piață în regim de urgență, dacă au fost întrunite condițiile de siguranță și eficacitate.

O lume întreagă așteaptă cu mare interes punerea în aplicare a strategiei de vaccinare, și mai mult decât orice, vaccinul.

Suntem într-un război cu un virus care cauzează Covid19 și infectează sute de mii de oameni zilnic, dintre care doar o parte vor fi identificați, apropiindu-ne la nivel mondial de două milioane de victime ale Covid19, dar și indirect ale sistemelor de sănătate de prea multe ori depășite.

România este într-un punct critic și șansele de redresare nu se întrevăd prea curând.

Totuși există niște variante ale unui vaccin care, în condiții de siguranță si eficiență atent monitorizate, ar putea să ne ofere șansa să scăpăm de acest coșmar, să ne reluăm treptat viețile ”normale”.

Farmaciștii gălățeni au înțeles acest lucru și susțin, ca profesioniști, vaccinarea anti-Covid-19, în condiții de siguranță, 60% dintre ei fiind de acord cu vaccinarea în prima etapă, conform strategiei guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.