Învățământul la distanță – benefic pentru sănătatea mentală a adolescenților?

Anxietatea este o problemă tot mai des întâlnită printre adolescenți, în parte din cauza stresului de a excela la școală cât și presiunilor sociale specifice vârstei.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a organizat un studiu pentru a afla dacă schimbarea de la învățământul cu frecvență la cel la distanță a avut vreun impact asupra sănătății mentale a copiilor de 13-14 ani.

Teoria inițială era că, lipsa contactului social și stresul general cauzat de pandemie au avut un efect negativ asupra stării de bine a tinerilor.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1,000 de elevi de la 17 școli diferite, în perioada Aprilie-Mai a acestui an, iar rezultatele au subminat așteptările oamenilor de știință.

Conform răspunsurilor adolescenților, s-a concluzionat faptul că riscul acestora de a experimenta episoade de anxietate a scăzut cu de la 54% la 44% pentru fetele de 13-14 ani iar pentru băieții din același interval de vârstă riscul a scăzut cu 8 procente comparativ cu perioada dinaintea pandemiei.

De asemenea, foarte mulți elevi au raportat că starea lor generală de bine a crescut și că se simt mai apropiați de colegii și profesorii lor.

Explicațiile acestor rezultate subliniază efectul pe care stresul cauzat de examene și presiunile sociale cum ar fi bullying-ul, stima de sine scăzută și confuzia legată de rolul pe care îl au în societate îl au asupra sănătății mentale a adolescenților.

Deși va mai fi nevoie de câteva studii pentru a înțelege pe deplin ce factori ai mediului din școli duc la creșterea riscului de anxietate, momentan specialiștii sugerează o monitorizare mai atentă a stării de bine a elevilor de către profesori și părinți.

Se recomandă ca părinții să adopte o atitudine pozitivă și să ofere suport, înțelegere, compasiune și consiliere adolescenților, în special în perioada când ne vom întoarce la învățământul clasic, iar riscurile afecțiunilor mentale vor crește din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.