Semne ale deficitului de fier

Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitățile optime de hemoglobină.

Această proteină este un constituent de bază al celulelor roșii, care le permit să se lege de oxigen – fără de care nicio celulă din corpul nostru nu poate supraviețui.

Un nivel scăzut de hemoglobină duce la apariția anemiei.

Deficitul de fier poate apărea din mai multe motive, cel mai frecvent fiind o alimentație săracă în acest mineral esențial.

Alte cauze alte deficitului de fier includ bolile intestinale inflamatorii, pierderile de sânge sau creșterea necesarului zilnic în cazul femeilor însărcinate.

Deficitul de fier se manifestă printr-o simptomatologie vastă, care variază în severitate în funcție de starea de sănătate, vârstă, de timpul în care apare și de cât de scăzut este nivelul de hemoglobină.

Un prim semn important este o stare de oboseală persistentă, cauzată de oxigenarea deficitară a țesuturilor și organelor.

Alt semn legat de numărul scăzut de celule roșii este paloarea pielii, în special cea a feței, și a gingiilor.

Aceste zone sunt intens vascularizate iar, în cazul anemiei se poate vedea cu ochiul liber schimbările care iau loc la nivel fiziologic.

Încă un simptom care merge mână în mână cu oxigenarea insuficientă este respirația greoaie, care apare în special când persoana se află în mișcare.

Pe lista simptomelor comune mai întâlnim sau părul uscat, unghii fragile care se pot rupe ușor, mâini și picioare reci, senzația de gură uscată, inflamarea sau paloarea limbii, stări depresive și palpitații.

Totuși, unele persoane cu deficit de fier pot să nu manifeste niciun simptom specific, tocmai din acest motiv este important să controlăm nivelul de fier din organism din alimentație.

Alimentele bogate în fier sunt legumele cu frunze verzi (cum ar fi spanacul), mazărea, fasolea, carnea roșie, carnea de pui, fructele uscate (în special caisele și stafidele), semințele și nucile, fructele de mare și organele de animale (mai ales inima, splina, rinichii și ficatul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.