Candidoza bucală

Candidoza gurii și a gâtului, cunoscută și sub numele de candidoză bucală, este o infecție fungică care apare atunci când există o drojdie numită candida care crește mai mult decât deobicei.

Drojdiile candida trăiesc în mod normal pe piele sau mucoase, în cantități mici. În cazul în care mediul din interiorul gurii sau a gâtului devine dezechilibrat, drojdiile se pot multiplica și provoacă apariția candidozei orofaringiană. Candida care se dezvoltă peste măsură în esofag se numește candidoza esofagiană. Infecția nu este întâlnită frecvent la populația generală. Se estimează că între 5% și 7% din copiii mai mici de o lună vor dezvolta candidoza bucală. Prevalența de candidoză bucală în rândul pacienților cu SIDA este estimata a fi între 9% și 31%, iar studiile arată că afecțiunea apare la aproape 20% dintre pacienții care suferă de cancer. 

Cauzele apariției candidozei bucale

Speciile de Candida sunt locuitori normali ai gurii, gâtului și ai tractului gastro-intestinal. De obicei, drojdiile Candida trăiesc în și pe corp în cantități mici și nu provoacă nici un rău. Utilizarea anumitor medicamente sau o slăbire a sistemului imunitar poate provoca multiplicarea Candidei, ceea ce duce la apariția infecției. 

Infecțiile cu Candida în gură și gât sunt mai puțin frecvente în rândul adulților, care sunt sănătoși. Candidoza bucală apare cel mai des la nou-născuți, persoane în vârstă și grupuri de persoane cu un sistem imunitar slăbit. Alți factori asociați cu candidoza bucală includ: HIV / SIDA, tratamente pentru cancer, transplantul de organe, diabet, utilizarea de corticosteroizi, protezele dentare, utilizarea de antibiotice.

Simptomele specifice candidozei bucale

• Candidoza bucală se poate manifesta în diferite feluri. Cele mai comune simptome al afecțiunii sunt petele albe sau plăcile ce apar pe limbă și alte mucoase orale. Alte simptome includ: 

• Roșeață sau durere în zonele afectate 

• Dificultate la înghițire 

• Crăpături la colțurile gurii 

Este foarte important să consultați medicul imediat ce prezentați unele dintre aceste simptome.  

Candidoza bucală trebuie să fie tratate cu medicamente antifungice.Tipul și durata tratamentului depinde de severitatea infecției și de factorii specifici ai pacientului, cum ar fi vârsta și statutul imunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.