Infecțiile urechii – mai comune în anotimpul rece

Infecțiile urechii apar în urma inflamațiilor urechii medii, cauzate de virusuri sau bacterii.

Acest tip de inflamații ale urechii medii sunt comune după ce organismul se confruntă cu o infecție respiratorie cum ar fi o răceală, o gripă, guturai sau alergii sezoniere.

Infecția respiratorie se răspândește cu ușurință către urechea medie, pentru că tractul respirator superior comunică cu aceasta printr-un canal numit trompa lui Eustachio, prin intermediul căreia microbii din nas sau sinusuri pot ajunge cu ușurință în spațiul din spatele timpanului.

În mod normal urechea medie este bine ventilată, dar dacă trompa lui Eustachio se “înfundată” din cauza încărcăturii microbiene sau devine inflamată, spațiul din spatele timpanului devine stătut, umed, și cald – un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor.

Deoarece infecțiile urechii sunt strâns legate de infecțiile respiratorii, cazurile sunt mai comune pe perioada iernii când răcelile și gripele sunt frecvente.

Cea mai comună cauză a infecțiilor urechii este cea virală, dar bacteriile responsabile pentru sinuzită și pneumonie se numără și ele printre “suspecții” obișnuiți.

Alergenii cum ar fi polenul și toxinele prezente în mediu cum ar fi fumul de țigară, pot produce și ele inflamații similar ca cele care apar în cazul răcelilor sau a gripelor, ducând la înfundarea urechii medii și la stimularea înmulțirii bacteriene.

Infecțiile urechii apar cu preponderență la copii, în special cei care sunt într-o colectivitate, la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, în casele unde se fumează și în cazurile în care există un istoric de infecții ale urechii în familie.

Simptomele infecțiilor urechii include febră, durere ascuțită în urechea respective, vomă, diaree, amețeală, pierderea auzului în urechea afectată,și o stare generală proastă.

Acest tip de infecție poate dispărea de la sine dar, cele care durează mai multe zile și produc dureri insuportabile necesită un tratament cu antibiotice.

Chiar dacă infecția în sine nu pare gravă este important să o monitorizați și să mergeți la un specialist deoarece dacă nu sunt tratate la timp acestea pot duce la pierderea permanentă a auzului.

Pentru a preveni infecțiile urechii se recomandă să vă spălați pe mâini des, cu apă și săpun, să vă mențineți urechile curate și uscate, să evitați contactul cu persoanele răcite, să țineți alergiile sub control și să evitați expunerea la fumul de țigară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.