Pilula de cultură

a.g.secară

Când cărțile vor fi, cumva, interzise

Francesc Miralles, Biblioteca de pe Lună, Humanitas Fiction, 2020, în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți și a Laviniei Similaru

În condiții ideale, câți dintre noi ar pleca pe Lună sau pe Marte? Nu pentru a scăpa de pandemie, ci a pentru a începe (aproape) totul de la zero, pentru a avea acel sentiment al pionieratului, „mediatizat” și de Jules Verne (veți vedea de ce bat apropo la…Verne!) în cărțile lui, fiind și cel care a scris despre o călătorie spre Lună, printre primii!

După ce vom citi romanul lui Miralles, probabil ne vom gândi ceva mai mult înainte de a accepta o propunere în acest sens!

În carte va apărea un fel de căpitan Nemo, mult mai pacifist, un fel de Elon Musk, foarte interesant, dar  personajul principal va fi… Iubirea lui Verne, un expert în sanscrită, pentru enigmatica Moira, simbolistica numelor la Miralles fiind aici evidentă, Moira fiind „destin” în limba greacă!

Așadar, Kumar, Musk-ul lui Miralles, investește într-o stațiune turistică pe Lună, numită Exovillage, angajează oameni, printre care și Verne și Moira, așteaptă turiști, aceștia și vin, dar toată „aventura” pare să se sfârșească rău, când unul dintre turiști este descoperit mort. Să fie extratereștrii de vină?

Iubire, intrigă polițistă, ce ar mai lipsi? Pentru rafinații iubitori ai cărților (și ca obiecte de artă în sine), va fi o surpriză ca în celebra carte a lui Ray Bradbury, oarecum în răspăr, deoarece cărțile în format clasic sunt interzise în urma unui tratat internațional, pentru salvarea pădurilor Terrei; așadar, nici Bibliotecile în stil clasic nu mai existau, dar iată că pe Lună, se pare, se va deschide și o Bibliotecă, unde Verne va fi primul și ultimul bibliotecar al unei alte epoci.

O Bibliotecă ca o Arcă a lui Noe, unde sunt salvate 150 de cărți, și nu oricare…

Vă lăsăm plăcerea să le descoperiți!

Încă mai puteți să le atingeți, cu sau fără mască!

În distopia moderată a lui Miralles, ați face închisoare pentru asta!