Să înţelegem termenele de valabilitate ale alimentelor pentru a ne menţine sănătatea!

profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda

Deoarece majoritatea alimentelor sunt produse perisabile, atunci când le achiziţionăm, trebuie să ţinem seama de termenul lor de valabilitate.

În funcţie de stabilitatea lor, există două moduri în care producătorii declară valabilitatea produselor pe care le fabrică: inscripţionând pe etichetă A se consuma de preferință înainte de … ” şi inscripţionând „A se consuma până la …” sau echivalentul „Expiră la …”.

A se consuma de preferință înainte de …” indică data până la care se estimează că produsul alimentar își păstrează nemodificată calitatea.

Declaraţia spune consumatorilor că produsele pot fi consumate în siguranță și după depășirea acestei date, cu condiția ca acestea să fi fost depozitate corespunzător, adică, aşa cum este declarat pe ambalaj în secţiunea de instrucțiuni de depozitare și de consum.

În unele situaţii, după deschiderea ambalajului, produsul trebuie să fie păstrat în condiţii de refrigerare, un anumit număr de zile.

Data este înscrisă pe eticheta alimentului sau într-o zonă indicată de pe ambalaj în formatul general zi, lună și an.

În cazul produselor alimentare cu termen de valabilitate mai mic de 3 luni (ex. ouă, nectar, sucuri de fructe) se poate înscrie doar ziua și luna, pentru produse cu termen de valabilitate între 3 luni și 18 luni (ex. anumite sortimente de biscuiți cu cremă, lapte praf, ciocolată, conserve la borcan obținute prin pasteurizare, apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare carbogazificate) se poate înscrie doar luna şi anul iar atunci când alimentele au termen de păstrare mai  lung de  18 luni (ex. cereale, paste făinoase, miere, orez, condimente, conserve la borcan sau cutie metalică obţinute prin sterilizare) se poate înscrie doar anul. În cazul alimentelor congelate, pe lângă termenul de valabilitate se inscripţionează și data congelării (zi, lună, an), dar și mențiunea „A nu se recongela după decongelare”.

Nu este necesară declararea termenului de valabilitate pentru alimente precum zahărul, uleiul, oţetul, sarea de bucătărie, vinul, fructele și legumele proaspete, inclusiv cartofii. 

„A se consuma până la …” sau „Expiră la …” indică data limită de consum sau data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranţă.

Produsele care poartă una dintre aceste declaraţii pe etichetă nu trebuie consumate niciodată după data inscripționată pe ambalaj, pentru că pot produce îmbolnăviri.

Declararea termenului de valabilitate în acest mod se face pentru produse perisabile cum sunt untul, laptele pasteurizat, produsele lactate fermentate, brânzeturile proaspete, produsele refrigerate (carne, peşte, salate de legume sau alte alimente gata pentru consum).

Cunoaşterea semnificaţiei declaraţiilor privind termenul de valabilitate a produselor alimentare  ne ajută să ne menţinem sănătatea şi să evităm risipa alimentară.

Deoarece mulți dintre consumatori nu cunosc diferența dintre cele două tipuri de declaraţii, de multe ori, alimente care încă sunt bune pentru consum ajung la gunoi, ceea ce constituie risipă alimentară (se irosesc în acest fel nu numai  alimentele, ci şi resursele folosite pentru obţinerea lor).

Pentru a preveni risipa alimentară, magazinele pot oferi spre vânzare produse al căror termen de valabilitate se apropie de data înscrisă pe ambalaj la un preţ redus faţă de cel iniţial.

În acest caz, specialiștii din proiectul Safeconsume* recomandă consumatorilor să cumpere astfel de produse doar în cantităţi care să le permită consumul la termen.

Pentru produsele pe care termenul de valabilitate este declarat sub forma „A se consuma până la…” se poate prelungi durata de consum doar prin congelarea produselor, imediat după ce au fost cumpărate.

În afara faptului că la cumpărarea alimentelor trebuie verificat termenul de valabilitate a produselor, trebuie verificat şi ca ambalajul produsului să fie intact, acest lucru certificând integritatea produsului alimentar.

*) Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.