Terapia prin frig -tratament terapeutic

Conf. univ. dr. Pelin Ana-Maria, medic primar medicina de familie si reumatologie, cadru didactic la
Disciplina Farmacologie clinica, Facultatea de Medicina si Farmacie, Universitatea Dunarea de Jos -Galati.

FRIGUL, a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, sub diverse forme

( gheata , comprese reci) pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, pentru stimularea metabolismului si intarirea sistemului imunitar.

Corpul uman este extrem de complex, de aceea in momentul in care este supus unui “soc termic” este capabil sa reactioneze, in functie de situatie, prin activarea tuturor resurselor pe care le are la dispozitie, pentru a asigura”supravietuirea”.

Astfel ca, subiect al terapiei prin frig, corpul pacientului poate raspunde prompt expunerii la temperatura foarte scazuta, prin declansarea unor reactii sanogetice (de recuperare a sanatatii).

Criosauna este poate cea mai moderna si eficienta metoda non-invaziva folosita de medici de toate specialitatile, din toata lumea, pentru ameliorarea, imbunatatirea si tratarea unor afectiuni cronice cum ar fi bolile dermatologice, reumatismale, hormonale, endocrinologice sau neurologice.

Eficienta medicala a acestei proceduri este determinata de nivelul temperaturii, dar si de viteza scaderii temperaturii.

Procedura la CRIOSAUNA se desfasoara cu usa cabinei inchisa. Gazul cryogenic este eliberat in criosauna, temperatura scade la -120, -140 grade in 30 sec, dupa care nivelul temperaturii ramane constant.

Durata procedurii este de  160, 180 secunde, expunerea corpului fiint treptata.

Tratamentul cuprinde 10-20 proceduri.

Procedurile preventive se pot desfasura zilnic sau la 2-3 zile.In bolile reumatice este posibila cresterea procedurilor pana la 2, 3 / zi.


Racirea pentru scurt timp a pielii (organul cel mai mare al omului) ajuta in:

  • Tratarea problemelor coloanei vertebrale si articulare: dureri de spate din zona lombara, spondiloza, hernie de disc, discopatie etc.
  • Tratarea afectiunilor dermatologice (psoriazis, dermatite, eczeme)
  • Tratarea bolilor reumatismale (artrita, osteoporoza, fibromialgie, spondiloza etc.
  • Refacerea si recuperarea rapida dupa interventii chirurgicale si dupa traumatisme
  • Intarirea sistemului imunitar
  • Imbunatatirea somnului, inlaturarea oboselii
  • Prevenirea gripei si a infectiilor respiratorii

        Numeroasele beneficii ale crioterapiei au determinat medicii din intreaga lume, timp de peste 40 de ani,  sa includa in portofoliul de tratamente si sedintele de criosauna.     Specialistii in medicina sportiva, fizioterapeutii, dermatologii, ginecologii, osteopatii, chiropracticienii si nu numai ,recomanda terapia prin frig pentru a trata diferite probleme de sanatate.

Eficienta terapeutica a Crioterapiei ( stationarea intr-o criosauna la temperatura foarte scazuta -160 grade, pt 1-3 min) la pacientii cu afectiuni articulare reumatismale, este demonstrata nu numai prin reducerea durerii, dar si prin imbunatatirea functionalitatii articulare si a starii generale de sanatate.

Imbunatatirea considerabila a starii functionale a pacientului se inregistreaza la cateva ore  dupa procedura.

Crioterapia duce la o modificare reglata central a functiilor protective sistemice, care are legatura cu interactiunile dintre termoreceptie, nociceptie si procesele centrale (adica din sistemul nervos central) si locale inflamatorii.

Crioterapia duce la  inhibitiei inflamatiei, adica:

– reducerea edemului

– ameliorarea durerii

– reducerea autoagresiunii si

 – imbunatirea functionala la nivelul articulatiilor inflamate

Prin aceleasi modificari sunt explicate si efectele locale si sistemice, care includ: vasoconstrictia, prin care activitatea mediatorilor locali si neurotransmitatorilor este redusa prin reducerea metabolismului in zona inflamata, desensibilizarea in sistemul nociceptiv, realizand ameliorarea sau eliminarea durerii, si o reducere in eliberarea neurogenica a mediatorilor inflamatori, reducerea tonusului muscular ca o preconditie pentru eradicarea tulburarilor functionale legate de inflamatie si durere, imunomodularea prin reglarea nivelelor activitatii centrale si influentarea componemtelor imune celulare si ne-celulare.

         Efectul anestezic al CRIOSAUNEI, scade necesarul de medicatie analgezica, miorelaxanta si antiinflamatorie, precum si absenta efectelor secundare si a limitei de varsta fac din CRIOSAUNA, o metoda de recuperare in sindroame cronice dureroase, in special neurologice si reumatismale.

In reumatologie, crioterapia este benefica pentru:

-osteortrite (genunchi, sold), boli reumatismale inflamatorii cornice ( artrita cronica reumatoida, spondilita anchilozanta)

-osteoporoza si osteopenie,

-spondiloza cervical si lombara

-hernie de disc

-fibromialgie

-colagenoze.


Ca orice terapie, si aceasta are cateva contraindicatii de care trebuie tinut cont.

-stare generala grava a pacientului;

-boli cardiovasculare cornice decompensate,

-infarct acut de miocard si perioada de recuperare dupa infarct

-hipertensiune arterial esentiala grad II, III

-insuficienta cardiaca stadiul II

-tulburari de ritm cardiac;

-sindrom Raynaud, acrocianoza, vasculite sistemice

-atac vascular cerebral

-febra

-tumori maligne, anemie, hipotiroidie, urticarie la frig, sarcina, copii sub 10 ani