Stresul din ce în ce mai prezent în farmacii

Farmacist Simona Marin Membru al Colegiului Farmacistilor din Galaţi

Cu toții suntem stresați acum, dar ce putem face?

A trecut ceva vreme de când a debutat pandemia COVID 19 şi, după momentele de panică iniţială şi comportament impulsiv, s-a instalat o aparentă acalmie. Cumva ne-am învăţat cu reguli noi, cumva ne-am învăţat să ne ducem existenţa într-un mod adaptat noilor condiţii.

Însă, în ultima vreme, din ce în ce mai mulţi oameni vin în farmacie cu probleme de anxietate, de teamă şi apatie. După adrenalina primelor luni, când cu toţii am sperat că va trece mai repede, se pare că virusul şi teama vor rămâne cu noi o perioadă mai îndelungată. Şi pe bună dreptate, oamenii se simt trişti, apatici sau chiar deprimaţi. Pandemia a avut un rol major în viaţa noastră. Mulţi dintre noi a trebuit să ne schimbăm comportamentul, rutinele zilnice şi activităţile; iar stresul unor asemenea adaptări, chiar şi atunci când facem tot ce putem pentru a depăşi criza actuală, declanşază emoţii puternice, atât la adulţi cât şi la copii. Acţiunile publice menite să reducă incidenţa transmiterii virusului – distanţarea fizică, socială, întreruperea unor activităţi sociale – au fost şi sunt necesare, însă ne pot face să ne simţim izolaţi, singuri, trişti, lipsiţi de entuziasm. Problemele economice, sociale, veştile rele, informaţiile negative pe care le primim zilnic sunt tot atâtea motive de creştere a nivelului de stres. Stres, acest cuvânt greu de definit, dar care declanşază furtuni nocive în fiinţa noastră prin mecanisme hormonale şi celulare complexe.

Din acest motiv, învăţarea unor modalităţi sănătoase de a face faţă stresului, de a înţelege mai clar situaţia prin care trecem, de a ne înţelege şi accepta emoţiile, ne va spori şansele să rămânem sănătoşi.

Cum recunoaştem că suntem stresaţi:

  • Experimentăm sentimente de frică, furie, tristeţe, anxietate (griji exagerate) sau frustrare
  • Modificarea apetitului, lipsă de energie, lipsă de entuziasm şi interes pentru activităţi
  • Dificultăţi la concetrare şi în luarea deciziilor
  • Probleme cu somnul, coşmaruri sau somn neodihnitor
  • Reacţii fizice fără o aparentă cauză – dureri de cap, de spate, probleme digestive, mâncărimi pe piele
  • Agravarea unor probleme neuropsihice existente
  • Creşterea riscului de abuz de substanţe ce creează dependeţă: tutun, alcool, dulciuri, sau activităţi – jocuri pe calculator, jocuri de noroc

Ce putem face:  În primul rând ar fi bine să ieșim din zona de negare şi să acceptăm emoţiile pe care le avem ca ceva natural şi firesc în această pandemie. Da, este normal să ne simţim trişti, îngrijoraţi sau chiar să deplângem obiceiurile trecute.

Sfaturi:

  • Luaţi pauze de la ştiri. Ascultaţi şi citiţi informaţiile pentru a fi la curent şi în temă cu ceea ce se întâmplă, atât cât este necesar (15 – 30 minute).
  • Aveți grijă de corpul dumneavoastră – faceți exerciții de respirație, meditați, faceți exerciții fizice.
  • Fiți atenți la ce puneți în farfurie, mesele să fie echilibrate și să conțină suficiente fructe și legume, dar și proteine de bună calitate (pește, lactate, ouă).
  • Odihniți-vă suficient.
  • Respectați programările medicale și continuați-vă tratamentele, procedurile, terapiile indicate de medic. Din păcate, unul din efectele colaterale ale pandemiei este creșterea mortalității din toate cauzele medicale, tocmai pentru că oamenii nu au mai putut beneficia de servicii medicale de diagnostic și tratament o perioadă așa îndelungată. 
  • Socializați cu alte persoane, telefonic sau prin internet, împărtășiți-le bucuriile și temerile dumneavoastră.  În aceste timpuri dificile este important să menținem linii de comunicări deschise cu familia și prietenii noștri.

O serie de suplimente alimentare din farmacii vă pot ajuta, alături de măsurile igienico-dietetice și/sau sfaturile medicului, să depășiți această perioadă neplăcută.

  • Formulele de multivitamine și minerale sunt potrivite, mai ales dacă alimenația dumneavoastră nu este prea echilibrată, dar și dacă necesarul este crescut (convalescență, efort fizic, intelectual, sarcină, alăptare, disfuncționalități ale aparatului digestiv).
  •  Magneziul – este implicat în peste 200 de reacții metabolice și enzimatice, ajută sistemul nervos și cel muscular.
  • Preparatele fitoterapeutice, multe plante fiind apreciate pentru efectele sedative, relaxante sau chiar cu ușoare proprietăți antidepresive: valeriană, levănțică, passiflora, hamei, roiniță, busuioc, rodiola, etc.

În orice situație, discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră cu privire la suplimentele alimentare sau produsele fitoterapeutice pe care doriți să vi le administrați, întrucât pot apărea interacțiuni dacă urmați alt tratament sau pot apărea efecte adverse nedorite.

Să ne păstrăm calmul și să ne aducem zilnic mici bucurii în viața noastră ….. în final totul va fi bine!