Care sunt complicaţiile artritei psoriazice!

Artrita psoriazică este un tip de artrită care afectează 30% din persoanele cu psoriazis.

Această boală autoimună este caracterizată printr-o inflamație extinsă care se localizează în mai multe sisteme ale organismului, de la cel imunitar la cel digestiv, având astfel o gamă foarte variată de efecte asupra corpului uman.

Începând cu sistemul imunitar, artrita psoriazică afectează buna sa funcționare, făcându-l să se întoarcă împotriva propriului organism.

Cele mai afectate structuri sunt articulațiile, tendoanele, ligamentele și pielea. Inflamațiile fac ca aceste structuri să fie dureroase, rigide și umflate, afectând gradul de mobilitate al individului.

Tot ca rezultat al inflamațiilor, psoriazisul afectează celulele epiteliale grăbindu-le ciclul de viață.

Astfel, celule noi apar în câteva zile în loc de săptămâni, ducând la apariția zonelor roșii dure de piele, deoarece organismul reacționează ca și cum ar exista o rană sau infecție în acea zonă.

Aceste petice de piele provoacă mâncărimi și în unele cazuri pot fi dureroase.

Unghiile sunt și ele afectate devenind mai tari și rigide.

Inflamațiile din zona ochilor pot afecta vederea.

Aproape 7% din persoanele cu artrită psoriazică se confruntă cu uveita, un timp de inflamație oculară care poate duce la o pierdere completă a vederii dacă este lăsată netratată.

Simptomele uveitei includ durere, roșeață, sensibilitate crescută la lumină și vedere încețoșată. Persoanele cu artrită psoriazică au un risc mare de a se confrunta cu sindromul colonului iritabil și boala Chron, boli inflamatorii care afectează sistemul digestive ducând la probleme gastrointestinale.

Inflamația cronică asociată cu artrita psoriazică duce în timp la afectarea vaselor de sânge, făcându-le mai groase și mai tari.

Aceste modificări structurale cresc riscurile atacului de cord și al accidentului vascular cerebral.

De asemenea, inflamația generalizată este asociată și cu probleme în controlarea greutății, diabet, colesterol crescut și tensiune mare, alți factori de risc care pun un stres considerabil asupra vaselor de sânge.

În consecință, artrita psoriazică este o boală autoimună cu multe fețe, cu o simptomatologie mult peste cea a artritei și a psoriazisului obișnuit.

Inflamația extinsă face ravagii asupra tuturor sistemelor vitale ale organismului, având eventual și impact asupra sănătății mentale și emoționale.

La momentul actual nu există tratament pentru această condiție, accentual punându-se în special pe gestionarea simptomelor.