Când putem folosi lentile de contact pentru corecție optică

Lentilele de contact sunt discuri incolore din plastic care pot fi purtate pentru a îmbunătăți vederea. Acestea se introduc în ochi și “plutesc” pe pelicula apoasă care acoperă corneea. La fel ca și ochelarii, lentilele de contact corectează problemele de vedere cauzate de erorile de refracție.

Aceste erori de refracție apar atunci când ochiul nu refractă corect lumina, imaginea pe care o percepem fiind încețoșată. Lentilele de contact pot ajuta persoanele cu miopie, hipermetropie, astigmatism și presbiopie.

Miopia reprezintă eroarea de refracție care face dificilă distingerea obiectelor la distanță. Persoanele cu miopie trebuie să apropie obiectele de față pentru a le distinge mai bine.  În termeni simpli, aceasta apare atunci când punctele de lumină se focalizează în fața retinei.

Pentru ca imaginile să fie clare, punctele de lumină trebuie să se focalizeze direct pe retină. Oftalmologii prescriu lentile cu minus pentru a corecta această eroare de refracție. În cazul hipermetropiei, punctele de lumină se focalizează în spatele retinei, persoanele fiind nevoite să îndepărteze un obiect de față pentru a-l vedea clar.

Pentru a corecta această problemă, oftalmologii prescriu lentile cu plus, pentru ca focalizarea să se poată realiza pe retină. Atunci când miopia și hipermetropia sunt severe, vederea poate fi neclară sau încețoșată indiferent de distanța la care se află obiectul, definiția erorilor de refracție devenind astfel oarecum improprie.

Astigmatismul este un alt exemplu de problemă comună de refracție, fiind totuși puțin mai complicată decât miopia și hipermetropia. În astigmatism, imaginea devine mai degrabă distorsionată decât neclară, din cauza formei corneei sau a unei probleme interne de refracție.

Astigmatismul cauzează formarea a două puncte de focalizare înafara retinei. Ambele pot fi în fața sau în spatele retinei, dar sunt și cazuri în care un punct se află în fața retinei iar celălalt în spatele ei. Poate cauza vedere în ceață, imagini distorsionate, vedere dublă sau vedere înclinată. Presbiopia este mai simplă, reprezentând schimbările la vederea de aproape care apar odată cu vârsta.

La fel ca ochelarii, lentilele de contact ajută la obținerea unei imagini clare prin refocalizarea punctelor de lumină pe retină. Acestea pot fi dure sau moi. Cele dure sunt de obicei făcute din plastic combinat cu alte materiale și permit trecerea oxigenului către ochi.

Sunt recomandate persoanelor cu astigmatism, oferind o performanță mai bună pe corneele cu structură denivelată și persoanelor cu alergii. Lentilele moi sunt mai confortabile și vin în mai multe variante, de la lentile de unică folosință la cele refolosibile. Un oftalmolog poate recomanda varianta ideală pentru fiecare persoană în funcție de problema de vedere și situația/nevoile fiecăruia.