Manifestări clinice în poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică care, pe lângă articulații, poate afecta mai multe organe și structuri cum ar fi ochii, plămânii, pielea, vasele de sânge și inima.

Spre deosebire Fiind de asemenea și o afecțiune autoimună, aceasta apare atunci când sistemul imunitar începe să atace celulele și țesuturile proprii ale organismului.

Spre deosebire de deteriorarea tip “uzură” specifică osteoartritei, poliartrita reumatoidă afectează învelișul articulațiilor, ducând la umflături dureroase și eventual la deformarea articulațiilor și eroziuni osoase.

Inflamația asociată acestui tip de artrită poate cauza daune și în alte zone ale corpului, pe măsură ce boala avansează.

În stadiu incipient, poliartrita reumatoidă tinde să afecteze articulațiile mai mici, cum ar fi cele ale degetelor de la mână și de la picior.

Manifestările clinice includ sensibilitate și umflături la nivelul articulațiilor, articulații rigide în special dimineața sau după o perioadă de inactivitate, febra, pierderea apetitului și oboseala.

Pe măsură ce inflamația se răspândește, simptomatologia se va întinde la încheieturile mâinilor, glezne, genunchi, coate, șolduri și umeri. În majoritatea cazurilor, simptomele apar concomitent pe partea stângă și dreaptă a corpului.

De asemenea, în jur de 40% din persoanele cu poliartrită reumatoidă vor experimenta simptomatologii nearticulare. Inflamația se poate întinde, afectând multiple organe și sisteme.

La nivelul inimii poate afecta mușchiul cardiac, la nivelul plămânilor poate duce la dificultăți de respirație, la nivelul pielii duce la apariția nodulilor reumatoizi iar la nivelul ochilor provoacă durere, sensibilitate la lumină și tulburări de vedere.

Semnele și simptomele poliartritei reumatoide variază din punctul de vedere al severității și pot avea chiar perioade de “remisie” în care umflăturile și durerea dispar sau se ameliorează.

De obicei, aceste perioade de remisie alternează cu perioade de hiperactivitate simptomatologică. La momentul actual nu există un remediu pentru poliartrita reumatoidă, dar există tratamente care ajută la gestionarea simptomelor.

Aceste tratamente vizează controlarea durerii și a răspunsului inflamator. Reducerea inflamației ajută la calmarea simptomatologiei și ajută la prevenirea deteriorării articulare și afectării altor organe.