Igiena ţintită, o ţintă de atins şi în bucătăriile noastre

Prof. Anca Ioana Nicolau și prof. Daniela Borda

Igiena ţintită este o practică care trebuie adoptată într-un stil de viaţă care îşi propune să maximizeze interacţiunea cu microorganismele asociate cu oamenii, animalele şi mediile naturale, pentru a păstra diversitatea microbiomului uman, dar care, în acelaşi timp, trebuie să maximizeze protecţia faţă de infecţii. Igiena ţintită înseamnă punerea în practică a măsurilor de igienă în momentele şi locurile în care este posibilă ruperea lanţului de infectare, pentru a reduce riscul expunerii la microorganisme patogene. În viaţa de zi cu zi, aceste momente sunt:

  • în timp ce manipulaţi alimente;
  • în timp ce mâncaţi cu mâna;
  • după utilizarea toaletei;
  • când tuşiţi, strănutaţi sau vă suflaţi nasul;
  • când atingeţi suprafeţe frecvent atinse de alte persoane;
  • când manipulaţi lenjeria de pat şi hainele murdare;
  • când aveţi grijă de animalele domestice;
  • când manipulate deşeurile menajere;
  • când îngrijiţi un membru bolnav din familie.

În bucătărie, măsurile de igienă trebuie să se concentreze pe suprafeţele critice care ar putea răspândi microorganisme patogene, adică mâinile, suprafaţa alimentelor crude, suprafeţe care vin în contact cu alimentele cum sunt tocătoarele şi mesele şi dulapurile care se constituie în blaturi de lucru, lavetele, bureţii şi prosoapele de bucătărie. Astfel, deoarece  alimentele crude, care includ carnea, ouăle, peştele şi fructele de mare, fructele şi legumele, constituie surse potenţiale de patogeni, după manipularea lor trebuie să ne spălăm pe mâini şi să igienizăm suprafeţele cu care acestea au venit în contact.

Prin igienizare se înţelege operaţia de curăţare, realizată cu ajutorul apei şi a unui detergent sau săpun, în funcţie de suprafaţa pe care se aplică (aplicăm detergent pe suprafeţele inanimate şi săpun pe suprafaţa mâinilor), urmată de aplicarea unui dezinfectant.  

Pentru a evita contactul cu patogenii potenţial prezenţi pe alimentele crude, specialiştii din proiectul SafeConsume* recomandă:

  • Să cumpărați doar alimente din surse sigure, controlate.
  • Să folosiţi sacoşe separate pentru alimentele crude şi cele gata de consum, chiar dacă şi unele şi altele  sunt ambalate.
  • Să nu spălaţi carnea de pasăre înainte de a o găti deoarece la spălare răspândiţi microorganismele pe suprafaţa chiuvetei şi pe suprafeţele adiacente ei, în timp ce  gătirea asigură omorârea microorganismelor.
  • Să cumpăraţi carne deja porţionată pentru felul de mâncare pe care vi l-aţi propus să îl gătiţi, astfel încât să puteţi manipula bucăţile de carne cu ajutorul ustensilelor de bucătărie, fără a mai atinge carnea cu mâna, urmând să igienizaţi ustensilele de bucătărie după utilizarea lor.
  • Să păstraţi ouăle în frigider, în ambalajele în care le-aţi cumpărat şi să vă spălaţi pe mâini după ce le atingeţi.
  • Să aşezaţi pe rafturile superioare ale frigiderului alimentele gătite şi pe cele inferioare pe cele crude.
  • După ce aţi atins alimente crude, să nu vă ştergeţi mâinile pe prosoape din pânză, dacă nu v-aţi igienizat mâinile în prealabil. Dacă, în loc să vă igienizaţi mâinile, v-aţi şters pe prosop, nu continuaţi să utilizaţi prosopul pe parcursul şedinţei de gătit, ci pregătiţi-l pentru igienizare.
  • Dotaţi-vă bucătăria cu tocătoare diferite pentru carne, legume şi fructe, brânzeturi, pâine, şi folosiţi-le doar pentru grupa de alimente pentru care v-aţi propus să le utilizaţi.
  • Folosiţi tocătoare fără zgârieturi profunde şi igienizaţi-le după ce le-aţi utilizat.
  • Să nu consideraţi curată o suprafaţă fără murdărie evidentă! Dacă alimente crude au fost depuse pe o suprafaţă, chiar dacă suprafaţa nu arată a fi murdară, ea poate găzdui microorganisme patogene şi trebuie igienizată.
  • -Să înlocuiți des bureții și lavetele cu care faceți igienizarea iar după igienizarea și curățarea acestora stoarceți-le bine, pentru a elimina apa care ar putea să favorizeze dezvoltarea microorganismelor.
  • Să dezinfectați periodic bureții și lavetele cu soluții pe bază de clor și/sau să le igienizați în mașina de spălat vase.

Nu uitaţi că a mânca sănătos înseamnă nu numai o alimentaţie echilibrată ci şi consumul de alimente sigure, care nu ne pun în pericol sănătatea, şi că, aplicând principiile igienei ţintite, puteţi contribui la descreşterea numărului de toxinfecţii alimentare, îmbolnăviri care, în proporţie de 40 % sunt cauzate de comportamentul consumatorilor în mediul casnic.

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.