Cum ne putem proteja mâinile

Mâinile sunt instrumentele prin intermediul cărora interacționăm cu lumea care ne înconjoară. În ultimele luni, pe lângă stresurile zilnice reprezentate de diferiții detergenți și săpunuri, mâinile noastre au mai fost supuse și dezinfectărilor frecvente.

Chiar dacă dezinfectantul și spălatul des pe mâini au devenit lucruri obișnuite pe care trebuie să le facem pentru a asigura siguranța noastră și a tuturor persoanelor cu care intrăm în contact, asta nu înseamnă că pielea noastră nu are nevoie de puțin ajutor pentru a se adapta.

Spălatul pe mâini este cea mai eficientă metodă de prevenție a transmiterii infecțiilor, dar săpunurile care ne scapă de microbi și virusuri afectează și bariera naturală a pielii. Astfel, mâinile noastre devin aspre, cu piele uscată și crăpată.

Dacă adăugăm și dezinfectantul în această ecuație obținem senzații de usturime neplăcute experimentate la fiecare aplicare. Din fericire, există multe lucruri mărunte pe care le putem face pentru a ne proteja pielea sensibilă de pe mâini.

O primă sugestie a dermatologilor este să spălăm pe mâini cu apă călduță, timp de cel puțin 20 de secunde, folosind săpun hidratant.

Apa fierbinte poate “spăla” uleiurile naturale ale pielii, lăsând-o și mai vulnerabilă. De asemenea, săpunurile dure pot deteriora stratul de protecție al pielii, lăsând-o aspră și neplăcută la atingere. Pentru o spălare mai delicată se recomandă folosirea săpunurilor lichide cu consistență cremoasă, care să includă în lista de ingrediente  glicerină și lanolin.

Pe lângă temperatura apei și tipul săpunului folosit, trebuie să acordați atenție și modului în care vă spălați și uscați mâinile. Fiți blând și delicat, acoperind încet toate zonele greu accesibile cum ar fi sub unghii și nu vă uscați complet mâinile cu prosopul când terminați.

Lăsați-le ușor umede și permiteți-le să se usuce de la sine. O frecare agresivă cu prosopul poate și ea afecta pielea.

După spălatul pe mâini sau folosirea dezinfectantului se recomandă să folosiți o cremă hidratantă de mâini bună, fără parfum (poate irita pielea) care să includă ingrediente precum uleiuri minerale, dimeticonă, uree și acid lanolinic.

În plus, încercați să evitați loțiunile de piele. Deși acestea sunt mai practice ca aplicare dar lasă de dorit ca eficiență, evaporându-se prea repede pentru a putea repara bariera naturală a pielii. Dacă căutați o variantă alternativă pentru o cremă de mâini, optați mai degrabă pentru vaselină decât o loțiune scumpă.

Alte lucruri pe care le puteți face ar fi să folosiți dezinfectant doar când nu aveți opțiunea să vă spălați pe mâini și să purtați mănuși dacă aveți pielea crăpată și trebuie să ieșiți la cumpărături.