Trotineta electrică: un trend îngrijorător?

Popularitatea trotinetelor electrice este în creștere, dar la fel sunt și îngrijorările referitoare la efectele negative directe sau indirecte pe care acestea le pot avea asupra sănătății.

Îngrijorările specialiștilor variază de la riscul crescut de accidente, în special în cazul bătrânilor și al persoanelor sub 18 ani la promovarea involuntară a sedentarismului (mersul cu trotineta electrică venind ca un înlocuitor al plimbărilor sau mersului cu bicicleta).

Începând cu efectele negative directe, și anume leziunile și traumatismele cauzate de diversele accidente, cele mai prevalente incidente nu țin de trafic ci de coliziuni cu diferite obiecte sau căderi.

În majoritatea situațiilor, acestea s-au întâmplat din cauza vitezei excesive sau a condiției precare a drumurilor.

Conform statisticilor, factorii care influențează prevalența accidentelor cu trotineta electrică includ: lipsa de experiență a “șoferului”, incompatibilitatea cu infrastructura locală, nerespectarea regulilor de circulație, lipsa elementelor direcționale (semnalizări, faruri) și nepurtarea echipamentului de siguranță corespunzător (cască, cotiere, genunchiere).

În jur de 44% din accidentele cu trotineta electrică s-au petrecut pe trotuar, când acestea au fost conduse în zone interzise sau neamenajate, iar 10% din acestea au implicat pietoni.

Comparativ cu trotineta clasică sau bicicleta, factorul care face diferența la acest capitol este experiența, trotinetele electrice fiind încă un element nou care necesită puțină instruire și obișnuire.

Cât despre efectele negative indirecte ale trotinetelor electrice, aici includem posibilitatea ca acestea să înlocuiască modurile de transport mai interactive din punctul de vedere al efortului fizic, limitând astfel timpul dedicat mișcării. Totuși, și aici părerile sunt foarte împărțite.

Producătorii susțin că, deși trotinetele electrice nu necesită același tip de efort fizic ca cele clasice, ele tot reprezintă o activitate fizică cu intensitate scăzută.

Argumentele în favoarea acestei idei sunt faptul că mersul pe trotineta electrică solicită mușchii responsabili pentru postură, reprezentând astfel un mod simplu de a-i lucra fără a depune foarte mult efort. Astfel, mersul cu trotineta electrică poate ajuta persoanele vârstnice sau cu probleme de sănătate să fie activi într-un mod mai sigur pentru ei.

Un alt factor menit să liniștească această îngrijorare este faptul că, conform statisticilor, nu există această tendință de înlocuire. În jur de 42,2% merg cu trotineta electrică pentru a se distra, iar marea majoritate rămasă au înlocuit mai degrabă mașina decât bicicleta, pentru a scăpa de chinul parcatului.