Bolile transmise de țânțari

Bolile transmise de țânțari

Când un țânțar se hrănește cu sânge, înghite orice virus sau parazit care trăiesc în sânge. Orice boală care se răspândește în acest fel de la țânțar la om este cunoscută sub numele de „boală transmisă de țânțari”. Bolile răspândite la oameni de către țânțari includ virusurile Zika, West Nile, Chikungunya, Dengue și malaria.

În timp ce țânțarul nu poate fi afectat, aceste boli pot provoca suferințe imense pentru oameni. Țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0 care sunt înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc.

Boli provocate de înțepăturile de țânțari

● Febra Zika este transmisă de țânțari cauzată de virusul Zika. Simptomele: febră, ochi roșii, dureri articulare, cefalee și erupții cutanate maculopapulare.
● Febra Dengue este transmisă de țânțari cauzată de virusul Dengue. Simptomele: febră mare, cefalee, vărsături, dureri musculare și articulare și o erupție cutanată caracteristică.
● Febra galbenă este o boală virală de durată tipică. Simptome: febră, frisoane, pierderea poftei de mâncare, greață, dureri musculare și de cap.
● Chikungunya este o boală virală. Simptome: febră, dureri articulare, cefalee, dureri musculare, umflături articulare și erupții cutanate.
● Virusul West Nile. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu vor avea simptome. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate vor dezvolta febră și alte simptome.
● Malaria este o boală transmisă de țânțari cauzată de un parazit. Simptomele sunt asemănătoare gripei. Lăsate netratate, pot dezvolta complicații severe și până la decs.

Atunci când suntem întepați de țânțari, organismul reacționează împotriva substanțelor care întră în piele odată cu saliva țânțarului. Are loc o reactie inflamatorie, pielea se umflă și apare o senzație de mâncărime și usturime.

Cum tratăm înțepăturile de țânțar?

Prin spălarea zonei cu apă rece și săpun, se aplică pe zona afectată oțetului de mere, soluție din bicarbonat cu apă sau lămâie, se aplică ulei esențial de eucalipt sau mentă pentru calmarea inflamației. Nu se aplică direct pe piele pentru că sunt iritante.

Pentru prevenția înțepăturilor se recomandă dușuri dese în perioada caldă, plasarea unor plante în casa sau în exterior care alungă țânțarii: mușcate, busuioc, mentă, rozmarin, lavandă, utilizarea de odorizante cu uleiuri esențiale de levănțică, eucalipt, lămâie sau purtarea unor brățări impregnate cu uleiuri esențiale, care formează o barieră aromată anti țânțari.

Citește aici mai multe articole despre semnele și simptomele date de diferite boli!