Murele: beneficii pentru sănătate și informații nutriționale

Murele oferă multe beneficii pentru sănătate. Sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale precum vitamina C, vitamina K și mangan și sunt bogate în fibre. Antioxidanții, cum ar fi antocianinele, dețin multe proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, pot combate diabetul și anumite tipuri de cancer.

Murele sunt o opțiune excelentă dacă vrei să slăbești sau dacă urmezi un plan alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați. O cană de mure crude are doar 62 de calorii, 1 gram de grăsime și doar 14 carbohidrați.

Sunt bogate în vitamina C.

Doar o ceașcă de mure crude are 30,2 mg vitamina C, reprezentând jumătate din valoarea zilnică recomandată. Vitamina C face parte integrantă din formarea colagenului în oase, țesut conjunctiv și vasele de sânge.

Vitamina K.

Acestă vitamină ste motivul pentru care nu sângerezi abundent atunci când te tai. Vitamina K joacă, de asemenea, un rol în metabolismul osos. Doar o ceașcă de mure oferă aproape 29 micrograme vitamina K – peste o treime din valoarea zilnică recomandată .

Bogate în mangan.

Este vital pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor și un sistem imunitar sănătos. Manganul ajută
organismul să metabolizeze carbohidrații, aminoacizii și colesterolul. O cană de mure crude conține 0,9 miligrame sursă de mangan, aproape jumătate din valoarea zilnică recomandată. Prea mult mangan poate fi toxic.

Ce beneficii aduc murele organismului?

– Digestie îmbunătățită. Murele sunt o sursă excelentă de fibre insolubile. Fibrele joacă un rol important în procesul digestiv. O dietă bogată în fibre poate ușura constipația.
– Diabet. Murele au un impact pozitiv asupra rezistenței la insulină și a nivelului trigliceridelor.
– Risc redus de obezitate. Un aport crescut de mure poate crește sensibilitatea la insulină și ajută organismul să ardă grăsimile mai eficient.
– Stimulează sănătatea creierului. Consumul de mure poate îmbunătăți sănătatea creierului, ajutând la prevenirea pierderii de memorie cauzate de îmbătrânire.
– Ajută la susținerea sănătății bucale. Extractul de mure are capacități antibacteriene și antiinflamatorii împotriva unor tipuri de bacterii care cauzează boli orale.
– Prevenirea cancerului. Există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de cancer. Anumite extracte proaspete de mure pot ajuta la prevenirea creșterii tumorii și a răspândirii cancerului, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Menținerea unui stil de viață sănătos prin dietă și exerciții fizice ajută la prevenirea bolilor cronice.

Citește mai multe articole din categoria alimentație aici!