Beneficiile consumului de castraveți

Prof. dr. ing. Anca Ioana NICOLAU și Prof. dr. ing. Daniela BORDA – despre beneficiile consumului de castraveți

Sunt puține produse vegetale ce conțin atât de puține calorii și au atât de multe beneficii nutriționale precum castraveții. Castraveții (Cucumis sativus) fac parte din familia Cucurbitaceae, în care sunt incluși pepenii, dovlecii şi dovleceii și castraveții amari.

La fel ca roșiile, și castraveții sunt mai curând fructe decât legume.

Consumului de castraveți îi sunt atribuite numeroase beneficii nutriționale, unul dintre cele mai cunoscute fiind legat de aportul de apă și electroliți, ce pot preveni deshidratarea. Astfel, sucul de castraveți simplu sau cu mentă este o variantă excelentă de hidratare pe perioada verii, conținând 95% apă.

O jumătate cană de suc de castraveți, de aproximativ 50 g, vă poate oferi 1% din necesarul nutrițional zilnic de carbohidrați, din care o parte o reprezintă fibrele.

Activitate antiinflamatoare

De asemenea, acesta asigură 2% din necesarul zilnic de Na, 1% vitamina A, 2% vitamina C, și 1% iod,
toate fiind calculate pentru un aport caloric zilnic mediu de 2000 kcal. Pe lângă vitaminele cu rol antioxidant, cum sunt vitamina C și beta-carotenul, castraveții conțin și flavonoide, liganzi și terpene cu
activitate antiinflamatoare.

Ca urmare a fibrelor pe care le conțin, castraveții sunt recomandați și pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal, prevenind apariția constipației. De asemenea, castraveții sunt recomandați pentru persoanele diabetice, contribuind la reducerea glucozei sanguine. Aportul de calciu al castraveților este valoros, mai ales că este prezentă și vitamina K, care îmbunătățește absorbția calciului, și magneziul.

Efecte antitumorale

Conform cercetărilor recente cucurbitacina B, substanţă prezentă în castraveți a demonstrat efecte antitumorale remarcabile asupra celulelor oncogene pancreatice, mamare sau pulmonare.

Castraveții murați reprezintă o alternativă la castraveții proaspeți. Datorită fermentaţiei lactice, aceştia, pe lângă caracteristicile senzoriale foarte apreciate de numeroși consumatori, conțin și bacterii cu rol probiotic și postbiotice care stimulează procesele digestive și echilibrează microbiomul.

Este important de precizat și faptul că fisteina prezentă în castraveți protejează celula nervoasă și poate contribui la reducerea riscului apariției bolii – Alzheimer. Specialiştii SafeConsume* vă recomandă ca, pentru a preveni îmbolnăvirile, să spălaţi temeinic coaja castraveţilor proaspeţi, deoarece pe ea pot să fie prezente bacterii patogene, precum Salmonella, Shigella sau E coli O157:H7.

Citește mai multe articole despre o alimentație corectă aici!