Conjunctivita la copil

Conjunctivita („ochi roșii” sau „ochi roz”) este o afecțiune frecventă a ochilor. Aceasta afectează copiii, în special sub vârsta de 5 ani. Poate fi cauzată de o infecție sau de o alergie. Uneori, copiii pot dezvolta conjunctivită ca parte a răcelii.

Conjunctivita infecțioasă este contagioasă și se poate răspândi la ceilalți membri ai familiei. Conjunctivita alergică este mai frecventă la copiii cu alergii precum febra fânului.

Simptomele conjunctivitei includ: un ochi roșu sau roz (sau ambii ochi), roșeață în spatele pleoapei, umflarea pleoapelor, lăcrimat excesiv, secreție apoasă sau galben-verzuie din ochi, care se usucă când copilul doarme, provocând cruste în jurul pleoapelor, antipatie pentru luminile puternice.

Cauzele conjunctivitei

Majoritatea cazurilor de conjunctivită la copii sunt cauzate de o infecție, însă diferă în funcție de natura acesteia.

Conjunctivita infecțioasă este cauzată de un virus sau o bacterie și este contagioasă. Copiii pot dezvolta această afecțiune dacă au intrat în contact cu secretii oculare sau nazale ale unei persoane infectate, apă, prosoape sau obiectele contaminate.

Conjunctivita alergică este cauzată de expunerea la un alergen, nefiind contagioasă.Copiii cu conjunctivită alergică aproape întotdeauna își freacă excesiv ochii, pot strănuta frecvent, pot avea mâncărimi sau secreții nazale.

Conjunctivita iritantă nu este contagioasă și apare pe fondul sindromului de ochi uscat sau a expunerii la un iritant, precum fumul sau clorul din piscină. 

Tratament

Majoritatea copiilor cu conjunctivită nu au nevoie de tratament cu antibiotice – este nevoie de aceeași perioadă de timp pentru a se îmbunătăți dacă este utilizat sau nu un antibiotic.

Dacă copilul prezintă caracteristici ale infecției severe, trebuie să te adresezi de urgență medicului, care poate decide că copilul poate beneficia de tratament cu antibiotice.

Poți ajuta la ameliorarea simptomelor prin curățarea ușoară a ochiului (ochilor) cu dischete de bumbac înmuiate în apă caldă.

Curăță numai într-o singură direcție, spre exterior din interiorul (partea nasului) a ochiului. Acest lucru împiedică infectarea celuilalt ochi dacă este afectat un singur ochi.

 Prevenirea

Pentru a evita răspândirea conjunctivitei la alți membri ai familiei, spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă caldă cu săpun și spală pernele și prosoapele copilului în apă fierbinte și detergent.

Citește mai multe articole despre boli și alte afecțiuni aici!