Hipertensiunea în condiții de caniculă

Hipertensiunea în condiții de caniculă

Căldura verii determină organismul să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază la niveluri normale, iar acest lucru pune mai multă tensiune pe inimă, plămâni și rinichi. Deși este tentant să petreci tot timpul afară, căldura arzătoare poate fi riscantă, mai ales pentru adulții mai în vârstă și pentru persoanele cu afecțiuni medicale.

Cum poate afecta umiditatea adulții cu tensiune arterială crescută?

Tensiunea arterială poate afecta, în mod special în timpul verii, din cauza încercărilor organismului de a radia căldură. Temperaturile ridicate, împreună cu umiditatea ridicată, determină un flux mai mare de sânge în piele, făcând ca inima să bată mai repede și mai tare.

De fapt, corpul poate circula de două ori mai mult sânge pe minut comparativ cu o zi rece. Căldura și transpirația pot reduce, de asemenea, cantitatea de lichid din corp. Reducerea volumul de sânge poate duce la deshidratare. Acest lucru poate crea tensiune asupra inimii.

Factori de risc pentru persoanele vulnerabile

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani, cei care sunt supraponderali sau cei care suferă de afecțiuni cardiace, pulmonare sau renale pot fi mai afectați de umiditate. Alți factori de risc pot include o circulație slabă, diete cu conținut scăzut de sodiu, consumul de alcool. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi diuretice, sedative, tranchilizante sau medicamente pentru tensiunea arterială poate fi un alt factor de risc.

Semnele de avertizare ale stresului cauzat de căldură și umiditate sunt Durere de cap sau Oboseală, Transpirație excesivă sau incapacitate de a transpira, Spasme sau crampe musculare, Piele rece și geloasă, Glezne și picioare umflate, Urină închisă la culoare, Greaţă, Amețeli sau confuzie și Puls rapid.

Cum putem preveni stresul cauzat de caniculă?

● Hidratare prin consum ridicat de apă (chiar și atunci când nu îți este sete)
● Evitarea băuturilor zaharate sau alcoolice în zilele foarte calde și umede
● Pauze frecvente la umbră sau aer condiționat, dacă petreci mult timp afară
● Purtarea hainelor largi, ușoare, de culoare deschisă, confecționate din țesături respirabile
● Purtarea pantofilor și șosetelor bine ventilate, bine montate, care resping transpirația
● Evitarea petrecerii unui timp îndelung afară atunci când soarele și căldura sunt mai puternice, de obicei între orele 12 și 15.

Dacă prezinți simptome care nu se ameliorează, solicită asistență medicală.

Citește mai multe articole despre boli sau alte afecțiuni aici!