Pilula de cultură – Ochii care nu „se scriu” se uită…

Radu Paraschivescu, Acul de aur și ochii Glorianei, Humanitas, București, 2021

Un roman cum nu se poate mai potrivit pentru cititorii revistei noastre! Un roman istoric… medical, având personaj principal unul dintre fondatorii… chirurgiei moderne, chiar dacă ne aflăm la sfârșit de secol XVI!

Durante Scacchi, prin mâna destinului, împreună cu fratele său Cesare, din măcelari obscuri ai unei așezări de nici 400 de suflete, ajung doctori celebri, fratele mai mare, Durante, chiar al Papei Clement al VIII-lea!

Cesare, printr-un concurs de împrejurări religioaso-politice („Răzbunarea e monedă forte, iar trădarea, un tic fără frontiere.” – Papalitatea încă nu digerase „erezia” lui Henric al VIII-lea al Angliei, declararea oricărui monarh al Angliei drept „căpetenie”, astăzi „guvernator” al Bisericii Anglicane ș.a.m.d., Elizabeth I, urmașa la tron, după Eduard VI, Jane și Maria I, fiind excomunicată în 1570, dar ne vom opri aici, deoarece situația este atât de încâlcită încât nu se mai vedea bine…), va fi trimis de fratele său la Londra să o opereze de cataractă pe Regină… Desigur, Cesare va intra într-un cuib de viespi și de intrigi, fiind la un pas să fie folosit ca țap ispășitor în asasinarea Reginei…

Așadar, Italia, cu tot Statul Papal al vremii, Umbria, dar mai ales Romaaa, Cetatea Eternă, marea dragoste a scriitorului, Anglia, cu Londra teatrelor și conspirațiilor, dar și a execuțiilor publice, folosite și pentru testarea sângelui rece al doctorilor chirurgi, toate acestea, împreună cu crime, iubiri, cutremure, sub ochii personajelor principale, la care se adaugă un papă și un cardinal, un pictor, „ochișorii” unei Regine care nu îl seduce, sic, pe scriitor, dar care o vindecă, și cu ajutorul… Realității unor ace de aur.

Bref, niște povești adevărate sau inventate, „reașezate” într-un text memorabil, de vedere, dar și de „dezvedere”! Adică un fel de super-putere la care doar cititorii, sic, pot accede!
Cărțile bune fie cu voi!

Citește mai multe articole din revistă aici!