Carnea de iepure – o posibilitate de diversificare a opţiunilor de consum alimentar

Profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

În România nu avem tradiția consumului cărnii de iepure, deşi, de câteva ori pe an, carnea de iepure sălbatic se găseşte pe masa pasionaţilor de vânătoare iar carnea de iepure de casă este prezentă pe masa cunicultorilor (crescătorilor de iepuri).

Cu toate acestea în zona mediteraneană, carnea iepurelui european (Oryctolagus cuniculus) este consumată din vremea fenicienilor , începând cu anul  1100 î.e.n.

Carnea de iepure sălbatic

Carnea de iepure sălbatic este considerată vânat, iar cea de iepure de casă este inclusă în aceeaşi categorie de carne ca cea de pasăre, cu care este de altfel şi comparată. Dieta iepurilor, care se bazează pe alimente bogate în fibre, cum sunt rădăcinoasele, seminţele şi boabele de cerealele, şi stilul lor de  viaţă, care este foarte activ, contribuie la nivelul scăzut de grăsime al cărnii. Materia primă are un conținut redus de colesterol și sodiu și este bogată în proteine.

 Carnea de iepure este considerată o carne slabă şi poate fi folosită cu succes în supe şi tocăniţe sau poate fi gătită ca friptură. Pentru că e mult mai slabă şi mai bogată în proteine decât carnea altor animale (este de aproximativ 3,5 ori mai slabă decât carnea de pui şi de 6-7 ori mai slabă decât canea de vită), este ideală pentru diete şi pentru cei care se doresc „să mănânce sănătos”.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca această carne să fie inclusă în dieta copiilor (Cullere, Zotte, 2018).

 Ce conține o cantitate de 100g carne de iepure?

O cantitate de 100 g de carne de iepure conţine 33 g de proteină şi 3,5 g de grăsime, din care 1,1 g grăsimi saturate,  0,9 g grăsimi mononesaturate şi 0,7 g grăsimi polinesaturate, 123 mg colesterol, 140 mg acizi omega-3 şi 540 mg acizi omega-6.

Valoarea energetică a 100 g de carne este moderată, de aproximativ 173 kcalorii. Carnea de iepure nu conţine carbohidraţi,  de aceea indicele ei glicemic este 0. În plus, acest tip de carne este bogat în vitamina B12 și vitamina E şi este o bună sursă de potasiu (430 mg/100 g) și seleniu (12 μg/100 g).

Studii realizare

Deoarece carcasele de iepure sunt obţinute, prelucrate şi păstrate în acelaşi mod ca cele de la păsările de curte, consumatorii nu trebuie să uite că le pot fi asociate anumite pericole. Specialiştii SafeConsume* ne informează că, între pericolele microbiologice asociate cu carnea de iepure, se numără patogenii care provin de la animale, cum sunt Salmonella, Yersinia enterocolitica, şi Escherichia coli O157: H7.  Patogenii care provin din mediul înconjurător, cum sunt Listeria monocytogenes şi unele specii de Aeromonas.

Patogenii care provin de la lucrători, cum este Staphylococcus aureus, deşi această bacterie poate fi asociată şi cu unele boli ale animalelor, cum sunt abcesele subcutanate, mastita şi pododermatita.

Controlul acestor patogeni necesită cunoaşterea modalităţilor de contaminare a cărnii, în special a contaminării încrucişate, şi a unor elemente de fiziologie bacteriană. Pentru a preveni contaminarea cu bacterii patogene trebuie respectate regulile de igienă.

Având în vedere că, de câţiva ani, carnea de iepure se poate cumpăra din supermarke-uri, putem să ne diversificăm opțiunile de consum și să preparăm rețete culinare delicioase pe baza ei.   

Citește mai multe articole din categoria alimentație aici!