Interviu cu Dr. Pleșea-Condratovici Cătălin

Interviu cu Dr. Pleșea-Condratovici Cătălin Președintele Asociației Medicilor de Familie Galați Conf. Univ. Dr. – Medic Primar Medicina de Familie – Psiholog

Reporter: Buna ziua, domnule doctor. De aproape doi ani, epidemia de Covid este „vedeta” tuturor interviurilor și articolelor cu și despre medici. Cum vedeți dumneavoastră această criză prin care trecem?

Este cea mai mare provocare acută la nivel mondial, care acum începe să se cronicizeze. Cel mai stresor eveniment la nivel individual. Frica de Covid, ne afectează pe toți negativ, atât psihic, cât și comportamental.

Reporter: Cum vă afectează pe dumneavoastră, ca medici de familie, această perioadă, cum se desfășoară activitatea medicilor de familie în condițiile actuale?

Nici înainte de pandemie, situația nu era prea bună. Volumul de muncă exagerat, încărcare birocratică, nu face această specialitate atractivă pentru absolvenții facultăților de medicină, în primul rând ca ofertă financiară. Județul Galați e pe locul doi în țară ca deficit de medici de familie, deficit ce crește de la an la an, media de vârstă a medicilor de familie fiind una ridicată. Încă din 2016 peste 60 % din medicii de familie sufereau de burnout.

Pandemia Covid a avut un impact major asupra noastră, a tuturor. Medicina de familie este specialitatea cu cea mai mare adresabilitate și accesabilitate. La început ne-a fost greu să ne asigurăm singuri materialele sanitare de protecție și a fost dificil să facem față afluxului mare de pacienți, care se temeau să mai meargă la spital și pe care noi nu îi puteam testa Covid în cabinete.

Restrângerea activității ambulatoriilor și spitalelor a făcut ca medicii de familie să preia tratamentul acelor pacienți, de multe ori cazuri grave, care ar fi trebuit tratate în spital, uneori chiar depășindu-ne competențele.

Monitorizarea pacienților izolați la domiciliu a căzut tot în sarcina noastră. Medicii de familie, în marea majoritate, au vaccinat de la început, atât în centrele de vaccinare, cât și la cabinete. Finanțarea precară nu ne-a permis să ne angajăm personal suplimentar, reamintind că venitul real este mult sub cel al medicilor și asistentelor angajați la stat.

Sumele vehiculate pe internet ca venit al medicilor de familie este, în fapt, venitul total al cabinetului, din care se plătesc toate cheltuielile de funcționare, salarii, taxe, impozite. Am reușit să ne adaptăm, să comunicăm mai bine între noi, să găsim soluții să mergem mai departe.

Reporter: Din experiența medicilor de familie, ce recomandări aveți pentru pacienții Covid izolați la domiciliu?

Să își contacteze medicul de familie din prima zi și să urmeze strict indicațiile, ignorând multele aberații de pe internet. Să își asigure un status mental optim, să renunțe la vizionarea știrilor alarmiste din mass media și să se relaxeze prin alte activități plăcute, citit, ascultat muzică, convorbiri cu cei apropiați, familie.

Este important să își achiziționeze un pulsoximetru și un termometru, să stabilească împreună cu medicul de familie care sunt valorile de alertă individuale, evitând astfel atât apelarea nejustificată la serviciile de urgență, cât și solicitarea tardivă a acestora.

Reporter: Ce recomandări aveți pentru pacienți, în general, în contextul actual?

Soluția revenirii la normalitate este vaccinarea și protejarea prin respectarea măsurilor igienico-sanitare. În multe cazuri, contaminarea s-a făcut la locul de muncă, prin ne purtarea măștii în spații închise, aglomerate.

Dincolo de Covid, nu trebuie să neglijăm celelalte afecțiuni existente, care ne pot amenința viața, mai ales că avem la dispoziție programarea telefonica si teleconsultația, pentru a evita riscul de contaminare inutil.

Citește mai multe interviuri aici!