Deviația de sept

Deviația de sept apare atunci când peretele subțire (septul nazal) dintre căile nazale este deplasat într-o parte. La mulți oameni, septul nazal este decentrat – sau deviat – făcând un pasaj nazal mai mic. Când un sept deviat este sever, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul de aer, provocând dificultăți de respirație. Expunerea unui sept deviat la efectul de uscare al fluxului de aer prin nas poate contribui uneori la formarea crustei sau a sângerării la anumite persoane.

Un blocaj nazal sau congestie (obstrucție) poate apărea de la un sept nazal deviat, de la umflarea țesuturilor care căptușesc nasul sau din ambele.

Tratamentul obstrucției nazale poate include medicamente pentru a reduce umflarea. Pentru a corecta un sept deviat, veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Simptome

Majoritatea deplasărilor septului nu duc la niciun simptom și este posibil să nu știi că ai un sept deviat. Cu toate acestea, unele deformări ale septului pot provoca următoarele semne și simptome: Obstrucția uneia sau a ambelor nări, Dureri faciale, Respirație zgomotoasă în timpul somnului, Preferință pentru a dormi pe o anumită parte.

Cauze

O afecțiune prezentă la naștere. În unele cazuri, un sept deviat apare atunci când fătul se dezvoltă în uter și este evident la naștere.
Leziune a nasului. Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul unei leziuni care face ca septul nazal să fie mutat din poziție.

Gestionarea simptomelor

Tratamentul inițial al unui sept deviat poate fi îndreptat spre gestionarea simptomelor. Medicul vă poate prescrie: Decongestionante sub formă de pastilă sau ca spray nazal, Antihistaminice care ajută la prevenirea simptomelor alergiei, Spray-uri nazale cu steroizi. Medicamentele tratează doar membranele mucoase umflate și nu vor corecta un sept deviat.

Reparație chirurgicală

Dacă mai aveți simptome în ciuda terapiei medicale, puteți lua în considerare intervenția chirurgicală pentru a vă corecta septul deviat. În timpul unei septoplastii tipice, septul nazal este îndreptat și repoziționat în centrul nasului. Acest lucru poate necesita ca chirurgul să taie și să îndepărteze părți ale septului înainte de a le reintroduce în poziția corectă.

Nivelul de îmbunătățire la care vă puteți aștepta cu intervenția chirurgicală depinde de severitatea abaterii dumneavoastră. Simptomele datorate septului deviat – în special obstrucția nazală – ar putea dispărea complet. Cu toate acestea, orice alte afecțiuni nazale sau sinusurilor pe care le aveți care vă afectează țesuturile care căptușesc nasul – cum ar fi alergiile – nu pot fi vindecate doar cu o intervenție chirurgicală.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!