Ce este Colonoscopia?

O colonoscopie este un examen folosit pentru a detecta modificări sau anomalii la nivelul intestinului gros (colon) și rectului. În timpul unei colonoscopii, un tub lung și flexibil (colonoscop) este introdus în rect. O cameră video mică la vârful tubului permite medicului să vadă interiorul întregului colon.

Cine efectuează colonoscopia?

Colonoscopia este efectuată de un medic cu experiență în procedură și durează aproximativ 30-60 de minute. Medicamentele îți vor fi administrate în venă pentru a te face să te simți relaxat și somnoros. Ți se va cere să te întinzi pe partea stângă pe masa de examinare. În timpul unei colonoscopii, medicul folosește un instrument tubular lung, flexibil, de aproximativ 1/2 inch în diametru, care transmite o imagine a mucoasei colonului, astfel încât medicul să îl poată examina pentru orice anomalie. Colonoscopul este introdus prin rect și avansat la celălalt capăt al intestinului gros.

Instrumentul se îndoaie, astfel încât medicul să îl poată muta în jurul curbelor colonului tău. Ți se poate cere să schimbi poziția ocazional pentru a ajuta medicul să miște luneta. De asemenea, luneta suflă aer în colon, ceea ce extinde colonul și ajută medicul să vadă mai clar.

Este posibil să simți crampe ușoare în timpul procedurii. Poți reduce crampele luând câteva respirații lente și adânci în timpul procedurii. Când medicul a terminat, colonoscopul este retras încet în timp ce mucoasa intestinului este examinată cu atenție.

În timpul colonoscopiei, dacă medicul vede ceva care poate fi anormal, cantități mici de țesut pot fi îndepărtate pentru analiză (numită biopsie), iar excrescențe anormale, sau polipi, pot fi identificate și îndepărtate. În multe cazuri, colonoscopia permite un diagnostic și un tratament precis, fără a fi nevoie de o operație majoră.

Înainte de o colonoscopie, informează medicul despre orice afecțiuni medicale speciale pe care le ai, inclusiv următoarele: Sarcina, Afecțiuni pulmonare, Afecțiuni cardiac, Alergii la orice medicamente, Dacă ai diabet sau iei medicamente care pot afecta coagularea sângelui; pot fi necesare ajustări ale acestor medicamente înainte de colonoscopie.

Cum mă pregătesc pentru o colonoscopie?

Pot exista unele restricții legate de dietă sau de lichide înainte de a face o colonoscopie, dar aceasta va varia în funcție de instrucțiunile medicului. Vi se poate cere să limitați sau să eliminați alimentele solide cu câteva zile înainte de test.

Ce se întâmplă după o colonoscopie?

După colonoscopie vei sta într-o cameră de recuperare timp de aproximativ 30 de minute pentru observație. Este posibil să simți unele crampe sau o senzație de gaze, dar acestea trec de obicei rapid. Poți relua dieta normal.

Sângerarea și puncția colonului sunt complicații rare, dar posibile ale colonoscopiei. Sună imediat medicul dacă ai oricare dintre următoarele simptome: Sângerare rectală excesivă sau prelungită, Dureri abdominale severe, febră sau frisoane.

Citește mai multe definiții ale diferitelor boli sau investigații aici!