Cum pregătim copiii pentru analizele de sânge?

pregătim copiii pentru analizele de sânge

Un test de laborator este o procedură în care un furnizor de servicii medicale prelevează o probă de sânge, urină sau alt fluid corporal sau țesut corporal.

Ce informații oferă testele?

Testele pot oferi informații importante despre sănătatea copilului tău și pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor și a afecțiunilor, pentru a monitoriza tratamentele pentru o boală sau pentru a verifica starea de sănătate a organelor și a sistemelor corpului.

Cum îmi pregătesc copilul pentru un test de laborator?

● Explică-i ce se va întâmpla, de ce este necesar testul și cum va fi recoltată proba. Asigură copilul că vei fi cu el sau în apropiere tot timpul.
● Fii sincer, dar liniştitor. Spune-i că testul poate să doară sau să ciupească puțin, dar durerea va dispărea rapid.
● Exersează testul acasă. Copiii mai mici pot exersa efectuarea testului pe un animal de pluș sau pe o păpușă.
● Programează testul pentru un moment în care copilul este mai puțin probabil să fie obosit sau să-I fie foame. Mâncatul în prealabil va reduce șansele de amețeală, dar de obicei, cel mai bine este să programezi testul la prima oră dimineața.
● Oferă-i o distragere a atenției. Adu-i o jucărie, un joc sau o carte preferată pentru a distrage atenția copilului înainte și în timpul testului.
● Planifică o recompensă pentru după aceea. Oferă-i copilului un răsfăț sau fă un plan pentru a face ceva distractiv împreună după test. Gândirea la o recompensă poate ajuta la distragerea atenției copilului și la încurajarea cooperării în timpul procedurii.

Pregătirile și sfaturile specifice vor depinde de vârsta și personalitatea copilului dumneavoastră, precum și de tipul testului efectuat.

Ce se întâmplă cu copilul meu în timpul unui test de laborator?

Testele de sânge sunt folosite pentru a testa multe boli și afecțiuni diferite. În timpul unui test de sânge, se va preleva o probă dintr-o venă a brațului, vârful degetului sau călcâiul. Dacă se face pe o venă, un profesionist din domeniul sănătății va preleva o probă, folosind un ac mic.

Testele de urină sunt realizate cu scopul de a verifica diferite boli și infecții ale tractului urinar. În timpul unui test de urină, copilul va trebui să furnizeze o probă de urină într-o recipient special.

Exudatul nazo-faringian ajută la diagnosticarea diferitelor tipuri de infecții respiratorii. În timpul acestei procedure se va introduce un bețisor tamponat în nas sau în gât pentru a preleva proba de mucus.

Dacă ai întrebări sau îngrijorări legate de testare sau dacă copilul tău are nevoi speciale, discută cu medicum. Puteți stabili împreună cel mai bun mod de a-țipregăti și de a-ți consola copilul pe parcursul procesului de testare.

Citește mai multe articole din revistă aici!