Tumorile pe creier. Semnele care anunța cancerul cerebral

Ce este cancerul cerebral?

Cancerele cerebrale includ tumorile cerebrale primare, care încep în creier și aproape niciodată nu se răspândesc în alte părți ale corpului, și tumorile secundare (sau metastaze), care sunt cauzate de cancerele care au început într-o altă parte a corpului.

Există mai mult de 40 de tipuri majore de tumori cerebrale, care sunt grupate în două tipuri principale: benign – cu creștere lentă și puțin probabil să se răspândească (tipurile comune sunt meningioamele, neuroamele, tumorile hipofizare și craniofaringioamele) și malign – canceros și capabil să se răspândească în alte părți ale creierului sau măduvei spinării. Tipurile comune includ astrocitoame, oligodendroglioame, glioblastoame și glioame mixte.

Simptomele cancerului cerebral include

Durerile de cap, adesea primul simptom al unei tumori pe creier. Durerile de cap pot fi ușoare, severe, persistente sau vin și dispar. O durere de cap nu este întotdeauna o tumoare pe creier, dar dacă ești îngrijorat, asigură-te că mergi la medicul de familie.

Alte simptome includ

Convulsii: severe sau ușoare (o tulburare trecătoare a conștientizării, senzației sau smucirea mușchilor), slăbiciune sau paralizie a unei părți a corpului, pierderea echilibrului, iritabilitate generală, somnolență sau o schimbare a personalității, greață și vărsături, tulburări de vedere, auz, miros sau gust.

Cauzele cancerului la creier sunt adesea afecțiuni moștenite sau genetice, expunerea la doze foarte mari de radiații la nivelul capului.

Diagnosticul cancerului cerebral

Dacă se suspectează o tumoare pe creier, medicul poate verifica modul în care funcționează diferite părți ale creierului verificându-ți reflexele, forța musculară, echilibrul și coordonarea, capacitatea de a simți înțepături și de a distinge între cald și rece.

Metode de diagnosticare

1.Scanarea CT (tomografie computerizată) folosește raze X pentru a face mai multe fotografii ale interiorului corpului.
2. Scanarea RMN folosește un computer și un magnet puternic pentru a realiza imagini în secțiune transversală ale corpului tău.
3. Scanarea MRS (spectroscopie de rezonanță magnetică) caută modificări în componența chimică a creierului și poate fi făcută în același timp cu un RMN.
4. Scanarea PET (tomografie cu emisie de pozitroni) injectează o cantitate mică de soluție radioactivă pentru a arăta celulele canceroase, deoarece acestea absorb soluția mai repede decât celulele normale.
5. Scanarea CT cu emisie unică de fotoni (SPECT) realizează imagini tridimensionale ale fluxului sanguin din creier și zonele cu flux sanguin mai mare, cum ar fi o tumoră, vor fi mai luminoase la scanare.
6. Puncția lombară folosește un ac pentru a colecta lichidul cefalorahidian care va fi trimis la un laborator pentru a testa celulele canceroase.

După un diagnostic de cancer la creier te poți simți șocat, supărat, anxios sau confuz. Acestea sunt răspunsuri normale. Un diagnostic de cancer la creier afectează fiecare persoană în mod diferit. Pentru majoritatea va fi o perioadă dificilă, totuși unii reușesc să își continue activitățile zilnice normale.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!