Sindromul Post Covid

dr.Mihaela Chelariu

Timpul a trecut ! La intensitatea și ritmul cu care ne-am obișnuit deja.Însa cu dureroase urme ale pandemiei corona virus!Poate nu atât cuantificate în ,,consumabile,, dar mai ales în victimizare sufletească și mă refer nu numai la milioanele de vieți pierdute cât la sutele de milioane de vieți asupra carora efectele pandemiei s-au repercutat.

Astfel ne confruntăm și ne vom confrunta cu un sindrom postcovid în toate planurile existenței noastre! În plan pur medical există un sindrom postcovid pe care îl resimt foștii bolnavi de covid a căror plămâni rămân afectați și pentru care vor urma saptamâni și luni de recuperare.

Exista un sindrom postcovid care afectează pacienții cu afecțiuni cronice variate ,de la banala hipertensiune arterială până la afecțiuni oncologice sau de alt fel. Sunt pacienți a caror afecțiuni s-au decompensat fiindcă condițile de acordare a asistenței medicale au fost precare sau nu au existat deloc sau terenul tarat le-a accentuat suferința.

Există un sindrom postcovid , foarte dificil de tratat respectiv angoasa de covid, unul din sindroamele psihice care își face loc printre afecțiunile noi descoperite! Dar nu aceste afecțiuni sunt cele mai grave caci cu rabdare din partea pacienților și cu conștiința actului medical bine făcut din partea noastră, lucrurile se pot îndrepta!

Conotațiile politice și sociale ale sindromului postcovid sunt adevăratele flagele!Astfel, putem să oferim o aură de metaforă acestei formule.Consecințele sunt catastrofale la nivel economic fiindcă au fost risipite fără discernamânt toate resursele!

A devenit o afacere producțía de măști și mănuși pentru firmele ce s-au miscat repede și un dezastru pentru cele a caror manageri au crezut că pandemia va dura la nesfârșit!

Spitale sunt epuizate financiar cu datorii enorme fiindcă personalul trebuia să fie protejat iar prețurile la consumabile acceptabile calitativ sunt mari! Euforia începutului pandemic a produs cu încântare donații după donații!La sfârșitul pandemiei mai primim firimituri- s-or fi plictisit firmele mari, și nici scutiri de impozite prea mari nu sunt!

În fine este doar un semnal de alarmă!Trebuie să strângem rândurile după ce se va fi terminat pandemia,sa muncim pe rupte să rămânem pe plusuri!Dacă cumva,războiul nu ne bate la usă!!!!!

Citește mai multe articole despre semnele și simptomele diferitelor boli și afecțiuni aici!