Difteria – Tratament

Conf. univ. dr. Drăgănescu Miruna, Medic primar de boli infecțioase

Tratamentul difteriei constă în :

1. Izolare și internare obligatorie în spital atât în cazurile suspecte cât şi în cele confirmate de difterie.

2. Administrarea serului antidifteric (sau antitoxina difterică) se face cât mai rapid din momentul instituirii suspiciunii de difterie (de preferat în primele 1-3 zile) în doze de 20.000-40.000 UAI, cu testarea sensibilității și desensibilizare. Antitoxina neutralizează toxina circulantă și are o durată de acțiune de 7-14 zile.

3.Anatoxina difterică se administrează cu rolul de a imuniza față de toxina difterică. Se administerază  la 24 de ore după ser 0,1 ml i.m. şi necesită repetarea administrării.

4.Tratamentul antimicrobian are rolul de a steriliza focarul de infecție. Antibioticul de  elecție este  Eritromicina. Se administrează în funcţie de greutatea corporală timp de 7-10 zile. Se mai pot utiliza şi alte antibiotic cum ar fi Penicilina G sau Clindamicina.

5.In formele grave este necesară administrarea de cortizon

6.Tratamentul igieno-dietetic este foarte important şi constă în repaus obligatoriu la pat: 30 zile în formele comune, 50 de zile în cele complicate,. Dieta trebuie adaptată stării febrile și toleranței digestive.

Deoarece difteria nu conferă imunitate protective cel mai important pas în reducerea morbidităţii şi mortalităţîî este profilaxia. Profilaxia difteriei se face cu trivaccin DTP (diftero-tetano-pertussis) pentru copii, conform calendarului național de vaccinări sau cu bivaccin-DT(diftero-tetanic) pentru adulţi.

Dezastrele naturale , catastrofele umanitare sunt condiţii propice pentru apariţia difteriei în măsura în care vaccinarea marilor mase de oameni este incompletă sau absentă.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!