Protezele valvulare cardiace

Dr. Lucica Grigorică, Medic primar cardiolog

In interiorul inimii exista un sistem de valve prin functionarea carora este asigurata curgerea sangelui catre vaselele principale: aorta si artera pulmonara.  In situatia in care una dintre valve  nu mai functioneaza normal aceasta poate fi schimbata cu o proteza valvulara sau poate fi reparata (prin proceduri de plastie).

Varianta preferata este repararea valvulara, dar din pacate nu este posibila decat in putine cazuri.

La majoritatea pacientilor valvele care nu functioneaza normal sunt schimbate cu proteze  valvulare. Aproape in toate cazurile protezele valvulare sunt introduse in inima prin interventii cirurgicale pe cord deschis cu sternotomie (deschiderea toracelui) sau mai rar pe la varful cordului.

Sunt si situatii in care o proteza valvulara este introdusa pana la nivelul cordului cu ajutorul unor sonde pe cale vasculara  – protezare valvulara percutana (procedeu folosit din ce in ce mai frecvent si in Romania la persoanele cu risc crescut pentru o interventie chirurgicala clasica).

In prezent se folosesc doua tipuri de proteze valvulare: biologice si metalice.

Tipul de proteza este ales in functie de varsta pacientului, de celelalte boli pe care acesta le mai are, de conditia locala anatomica, de afectiunea care a condus la  disfunctionarea valvei dar si de durata medie de supravietuire pe care o anticipam ca o are pacientul.

Protezele biologice se numesc si proteze tisulare.

Ele sunt de fapt valve prelevate de la animale (bovine, porcine) si prelucrate pentru a putea fi introduce intr-o inima umana. Foarte rar aceste valve sunt recoltate  de la cadavre. Aceste proteze valvulare au marele avantaj ca nu necesita tratament anticoagulant.  Marele dezavantaj il reprezinat riscul de deteriorare structurala. La 10 ani de la implantare aproximativ 30% dintre aceste proteze au un grad inalt de deteriorare.

Protezele metalice  (artificiale) sunt mai durabile (durabilitate pana la 20-30 de ani).

Protezele metalice sunt de mai multe tipuri: cu bila in cusca  (prima generatie de proteze), monodisc si cu doua discuri (tipul de proteza valvulara cel mai utilizat astazi). Pot fi confectionate din diverse aliaje metalice sau cauciuc siliconat. Principalul dezavantaj al acestor proteze este riscul ca pe suprafata lor sa adere celulele sanguine si sa se formeze cheaguri de sange.

Din acest motiv pacientii cu astfel de proteze valvulare trebuie sa ia tratament anticoagulant (care subtiaza sangele si impiedica formarea cheagurilor) toata viata. Cheagurile care se pot forma pe suprafata protezei metalice pot agrava funtionarea protezei care se poate colmata (bloca) ceea ce duce la o situatie grava in care de multe ori singura sansa de a salva viata pacientului  o reprezinta o noua interventie  chirurgicala de urgenta.

Cheagurile pot insa si migra in circulatia generala si pot determina blocarea curgerii sangelui in anumite teritorii determinand accidente vasculare cerebrale sau ischemii arteriale acute la nivelul mainilor si picioarelor (existand riscul amputarii de urgenta a mainii sau piciorului).

Pentru a evita aceste situatii grave pacientii cu proteze valvulare mecanice trebuie sa urmeze tratament anticoagulant cronic cu sintrom sau trombostop (in Romania) sau warfarina in alte tari. Monitorizarea tratamentului anticoagulant se face printr-o analiza de sange numita INR pe care pacientii trebuie sa o faca lunar sau cat de des considera medicul  curant.

La majoritatea pacientilor valoarea INR trebuie sa fie intre 2,5 si 3,5.

Sunt si situatii cand valoare INR trebuie sa fie putin mai mare. Trebuie sa ascultati recomandarile medicului  dvs. Pe perioada tratamentului anticoagulant sunt interzise manevrele sangerande de tipul injectiilor intramusculare, extractiilor dentare si  interventiilor  chirurgicale.

Sunt premise injectiile intravenoase. Consumul de aspirina si antiinflamatorii se face doar cu avizul cardiologului existand un risc  de sangerare. Multe alimente interfera cu sintromul/trombostopul putand modifica valoarea INR. De aceea este important sa discutati cu medicul dvs despre aceste aspect ale tratamentului anticoagulant.

Medicamentele anticoagulante de generatie noua (dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban) care nu necesita determinarea INR si au mai putine interferente cu alimentatia nu au deocamdata indicatie pentru a putea fi utilizate la pacientii cu proteze valvulare metalice. Protezele mecanice pot afecta in timp globulele rosii ale sangelui si pot determina anemie.

De retinut ca protezele metalice (majoritatea) sunt incompatibile cu explorarile de tip RMN.

Daca aveti nevoie de o astfel de investigatie este bine sa discutati cu medicul dvs pentru a afla daca tipul de proteza valvulara pe care-l aveti este compatibil cu explorarea RMN. Pacientii cu proteze mecanice pot insa sa faca computer tomografie daca au nevoie. Protezele biologice permit explorarile de tip RMN, dar sarmele folosite la sutura sternului la majoritatea pacientilor nu permit aceasta investigatie.

Atat protezele biologice cat si cele metalice au risc de endocardita infectioasa: adererarea pe suprafata lor a unor microbi care au reusit sa treaca in circulatia sanguine. Endocardita infectioasa este o complicatie severa a unei proteze valvulare necesitand tratament antibiotic de lunga durata (4-6 saptamani) si uneori chiar reinterventie chirurgicala pentru schimbarea protezei. Pentru prevenirea endocarditei infectioase pacientul trebuie sa urmeze tratament antibiotic (de regula in doza unica) inaintea unor manevre medicale invazive in timpul carora microbii ar putea trece in circulatia sanguina (ex: extractii dentare, endoscopii, interventii chirurgicale  etc).  Programati-va o vizita la medicul curant inaintea efectuarii unor manevre cu risc de endocardita.

Pacientii purtatori de proteze valvulare cardiace trebuie sa fie in evidenta unui medic cardiolog care sa ajusteze dozele de anticoagulant in functie de valoarea INR si sa evalueze periodic parametrii protezei pentru a preveni sau a trata la timp complicatiile care pot sa apara.

Citește mai multe articole din revistă aici!