Farmaciștii gălățeni în sprijinul refugiaților ucrainieni

Articol realizat de Farmacist Florina Bonifate Președinta Colegiului Farmaciștilor Galați

Se împlinesc aproape două luni de când suntem martorii unui război mult prea aproape de granițele noastre, care ne-a făcut să rămânem înmărmuriți, muți de uimire, indignare și revoltă că așa ceva se poate întâmpla în 2022…dar doar pentru o clipă, deoarece o comunitate întreagă, o țară a reușit să se mobilizeze exemplar, mai mult decât am fi crezut că suntem capabili fiecare în parte pentru a oferi ajutor semenilor noștri în nevoie. Ne-am trezit la graniță cu un val de refugiați care fugeau din calea unor orori și neajunsuri ale războiului, în marea lor majoritate femei și copii, care se aveau doar unul pe altul și un mic bagaj care, de multe ori în aglomerația din vamă, era și el pierdut.

În situația dramatică din această perioadă, farmaciștii, prin Colegiul Farmaciștilor din România, prin Colegiile teritoriale, precum și prin eforturile proprii au manifestat solidaritate, compasiune și empatie față de cetățenii ucrainieni refugiați, precum și față de cei rămași în Ucraina.

Colegiul Farmaciștilor Galați, alături de alte colegii aflate la graniță – Botoșani, Maramureș, Suceava și Tulcea, au fost implicat în mod direct în această acțiune.

Începând cu 28 februarie, Colegiul Farmaciștilor Galați, prin farmaciștii membri, s-a oferit să se ocupe de sortarea și aranjarea medicamentelor primite de către autoritățile locale din donațiile gălățenilor într-o mică ”farmacie improvizată” într-o cameră de cămin studențesc. Erau deja cazați în jur de 300 de refugiați și numărul lor era în continuă creștere. De atunci, farmaciștii din farmaciile din Galați, alături de colegi farmaciști rezidenți din Galați sau din județele învecinate s-au transformat în ”farmaciști-voluntari” din dorința de a ajuta, de a oferi asistență farmaceutică. Mobilizarea lor a fost exemplară, nevoia refugiaților a fost acoperită prin prezența farmaciștilor care au eliberat medicamente și alte produse pentru ameliorarea stării de sănătate, alături de sfaturi profesioniste și empatie.  Necesarul de medicamente a fost asigurat și completat pe parcurs de către Colegiul Farmaciștilor Galați. În asistența medicală din Căminul Studențesc C, farmaciștii au fost alături de DSP, de asistenții comunitari și câțiva medici rezidenți. Toți își aduc aportul și acum pentru ameliorarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.

Primele două săptămâni au fost cele mai solicitante, din punctul de vedere al numărului mare de solicitări venite din partea instituțiilor publice implicate, precum și urgența cu care aceste situații trebuiau rezolvate. Refugiații veneau în număr foarte mare, era un rulaj mare la punctele de cazare întrucât orașul Galați era doar un punct de tranzit către destinațiile lor. Au fost organizate de către autorități mai multe centre de cazare pentru refugiați, și pentru 5 dintre acestea Colegiul Farmaciștilor a asigurat un necesar minim de medicamente pentru tratarea cazurilor de către medicii care ofereau asistență medicală.

Acest articol este scris pentru informarea privind acțiunile umanitare pe care Colegiul Farmaciștilor Galați le desfășoară dar în același timp și ca elogiu și mulțumire pentru implicarea, mobilizarea și generozitatea farmaciștilor gălățeni, despre care ar  fi încă multe lucruri frumoase de spus.