Antrenamentul cardio VS Antrenamentul de rezistență

Alegerea unei nișe de fitness poate fi destul de dificilă, deoarece în ziua de azi există atât de multe variante de practicare a sportului, în functie de obiectivele fiecarei persoane. Totuși, doua tipuri de antrenamente sunt la baza tuturor celorlalte. Acestea sunt antrenamentele cardio si antrenamentele de rezistentă.

Combinarea acestor tipuri de antrenamente aduce beneficiile amândurora la un loc: scăderea gradului de țesut adipos din organism si dezvoltarea musculaturii. Este adevarat că poate ocupa mai mult timp combinarea acestora, dar rezultatele finale își merită atât timpul, cat si efortul.

Este foarte important de luat în calcul că, nu numărul arătat de cântar este baza acestei „călătorii”, deoarece odată ce ai încorporat activitățile de fortă, este foarte probabil ca numărul de pe cântar să crească, datorită faptului că densitatea țesutului muscular este mai mare față de cea a țesutului adipos.

Imbunătățirea sănătății cardio-vasculare:

Prin combinatia aceasta se pot reduce semnificativ factorii de risc cardio-vasculari. Inima ta iți va multumi pentru atenția oferită.

Sănătatea mentală va avea mari beneficii;

Multe studii au arătat ca sportul face minuni pentru ameliorarea anxietății si a depresiei. Astfel de probleme sunt foarte des întâlnite în ziua de astăzi, din cauza stilului de viață dezordonat.

Ordinea acestor doua tipuri de antrenamente

Pentru a putea arde mai multe calorii cu mai putin efort, Consiliul American al Sportului recomandă efectuarea exercițiilor cardio după antrenamentele de forță. Aceasta strategie îți poate oferi și creșterea anduranței.

Dacă scopul tău este îmbunătățirea anduranței, pentru o eventuală cursă/maraton, se recomandă inversarea celor doua tipuri de antrenamente.

Căt de mult este prea mult?

Acest lucru depinde de obiectivele personale stabilite.

Colegiul American al Medicinii Sportului sugerează între 150 si 250 de minute de activitate medie spre intensă pe saptămână pentru a menține greutatea actuală. Când vine vorba de persoanele care iși doresc scăderea în greutate, activitatea fizică trebuie combinată cu o usoară/moderată restrictie calorică. Așadar, 5 sesiuni a câte 30 de minute pe săptămână este de ajuns. Pentru o scădere semnificativă în greutate, timpul alocat sportului trebuie sa fie mai mare de 250 de minute.

Pentru antrenamentele de fortă, 2-3 zile pe săptămână de antrenamente full-body sau 3-5 zile de exercitii alocate grupelor de mușchi (piept, umeri, spate, brațe, picioare, etc.). Antrenamentele de fortă ar trebui să dureze în medie 20-30 de minute.

Concluzii

Ambele stiluri de antrenamente sunt benefice, ajutând la menținerea sănătății generale. Când vine vorba de numărul de calorii arse, antrenamentele cardio câstigă. Totuși, antrenamentele de fortă mențin rata metabolică ridicată o perioadă mai lungă. Acest lucru are loc datorită creșterii masei musculare. Concluzia este următoarea: numai o combinație echilibrată dintre cele doua ajută la îmbunătățirea compoziției masei corporale.