Efectele postului intermitent

Postul intermitent nu reprezintă o dieta in sine, ci un stil alimentar care oscilează perioadele de post cu cele ale unei alimentări normale, echilibrate, dar fără să includă  restrictii severe.

Te poate ajuta să scazi în greutate.

Postul intermitent prezină eficacitatea unei alimentații cu restricție calorică în vederea eliminării kilogramelor în plus și optimizarea sănătății metabolismului pentru oamenii care suferă de obezitate, potrivit cercetărilor.

Diverse studii despre diete cu restricții de timp indică faptul că participanții cu obezitate slăbesc aproximativ 3% din greutatea corporală, orele ferestrei de alimenare neavând importanță.

Poate preveni diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Unele studii au ilustrat faptul că reduce rezistența la insulină, micșorează glicemia cu 3-6% iar nivelul de insulină a la jeun cu 20-31%, fapt care arată protecția împotriva diabetului de tip 2. În același timp, ameliorează profilul lipidic, scade colesterolul „rău”, trigliceridele din sânge și markeri ai inflamatiei (factori de risc pentru bolile de inimă).

Contribuie la sănătatea creierului.

Postul intermitent accelerează formarea anumitor hormoni și poate sprijini dezvoltarea unor noi celule nervoase. Poate chiar proteja împotriva bolii Alzheimer.

Combate inflamația.

Un studiu a afirmat că postul intermitent mărește cantitatea de galectin-3, proteină care are importanță în  răspunsul inflamator. Inflamația este un factor provocator al majorității bolilor cronice.

Când vine vorba de stimularea metabolismului, long term poate fi eficient, totuși dacă numărul de zile ale  postului depășește 3 , poate produce scăderea metabolismul.

Acest stil de a te alimenta poate chiar prelungi durata de viață,  unele studii efectuate pe animale ilustrează acest fapt. Studiile cu oameni legate de această temă sunt limitate, iar potențialele beneficii ale postului intermitent pentru longevitatea oamenilor nu sunt cunoscute momentan.

Concluzia

Studiile actuale despre acțiunea benefică a postului intermitent pentru sănătate și slăbit au avut rezultate mixte, chiar și în comparație cu o dietă bazată pe restricție calorică. Multe cercetări au fost desfășurate pe durate scurte de timp, pe grupuri mici de subiecți sau efectuate pe animale.

Este nevoie de mai multe studii care să evidențieze dacă postul intermitent are șanse de a fi un tratament long term pentru obezitate și dacă beneficiile sale sunt sustenabile în timp.