Medicina holistică

Medicina holistică este o formă de vindecare care priveste omul ca un total – corp, minte, spirit si sentimente, în vederea obtinerii unei sănătăți optime. Filozofia acestei ramuri este obtinerea echilibrului vieții.

Doctorii holistici pot folosi toate tipurile de medicină, de la medicina convențională până la forme alternative de terapie. Un exemplu ar putea fi:

Atunci când o persoană suferă de migrene, vizita acesteia la un medic holistic,  în loc de a începe să ia medicamente, va  avea la bază evidențierea cauzei apariției migrenelor. Doctorul, cea mai probabil, va face anamneza pacientului, având în principal în vedere alte probleme de sănătate, alegerile alimentare, programul de somn, prezența stresului sau a problemelor personale. Planul de tratament va conține atât medicamente pentru eliminarea durerii, dar mai ales modificări în stilul de viață pentru a scădea riscul de recurență.

Tipurile  de tratament holistic pot fi: educația pacientului în schimbările de viață pe care trebuie sa le facă, tratamente alternative si complementare( acupunctură, chiropracție, homeopatie, naturopatie masaje, psihoterapie, etc.).

Terapia alternativă si complementară poate include: homeopatie, acupunctură, aromaterapie, ayurveda, medicina chineză, terapia fizică, naturopatia, terapiile biomoleculare, reiki, reflexoterapia, masajul, hipnoza, terapia muzicală.

 

 Beneficii

Tratamentele holistice se concentrează pe îmbunătățirea sănătății în ansamblu, nu doar rezolvarea unei probleme singulare:

Sănătatea fizică

Sănătatea emotională si spirituală

Sănătatea socială

Sănătatea mentală

 

Metode naturiste

Medicii holistici folosesc, în mare parte, remedii naturale, ierburi si metode non-invazive în planurile lor de tratament. Totuși, ia în considerare ca acest lucru nu inseamnă ca aceste tratamente sunt 100% sigure sau că sunt pentru toată lumea, indiferent de afecțiunea pe care o prezintă! Fi prudent și documentează-te înainte!

 

Tratament personalizat

În general, în acest tip de medicină, doctorii oferă mult mai mult timp si atenție pacienților, dorind să afte toate problemele pe care le are fiecare dintre ei, deoarece multe tipuri de afecțiuni se pot intercepta, agravându-se unele pe altele. Asta are la bază acest tip de medicină, care vede pacientul ca un tot unitar, nu doar ca o listă de simptome.

 

Se pune accentul pe prevenție

Planurile de tratament se focusează foarte mult și pe prevenție, în comparatie cu planurile de tratament tradiționale. Pentru că se pune mult accent pe găsirea si eliminarea cauzelor bolilor, terapiile holistice evită terapiile repetate si costisitoare.

 

Mai puține efecte adverse

General vorbind, în tratamentele holistice este posibil să nu apară atât de multe efecte adverse, dar asta depinde în totalitate de condiția pe care o prezintă pacientul.

 

Lipsit de chimicale

Pacienții care urmează un tratament holistic pot sa reducă sau chiar să elimine în totalitate produsele farmaceutice pe care le-au consumat până in acel moment. Acest lucru are loc doar sub sfatul medicului!