Potasiul – cel mai important electrolit!

Potasiul este un mineral de care majoritatea organelor, incluzând creierul, inima si muschii au nevoie pentru a funcționa corespunzător. S-ar putea sa te surprindă toate beneficiile pe care ți le aduce organismului.

 

În sine, potasiul face parte din familia electroliților, ca și sodiul, calciul. Rolul lor este de a controla câtă cantitate de apă ai in corp și de a menține sistemul electric al organismului.

Alte beneficii ale potasiului sunt:

 

Promovează deplasarea nutrienților către celule și scoate deseurile afară.

Neutralizează efectele sodiului, ajutând la mentinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Sistemul care este responsabil de cât de mult potasiu există în corp este sistemul renal. Acesta filtrează orice exces si il elimină din organism.

Echilibrul este cheia. Dacă nivelurile de potasiu sunt în dezechilibru (ori prea ridicate, ori prea scăzute), mecanismele din organism se dau peste cap.

Acest dezechilibru nu este atât de tare resimtit de către oamenii sănătosi, el pune probleme în special persoanelor cu afecțiuni cronice renale sau cărora li se administrează anumite tratamente. Așadar, acesta este unul din motivele pentru care este necesar să ceri un consult de specialitate, inainte de începerea unui tratament cu acest tip de supliment.

 

În continuare, îți voi prezenta alte funcții ale acestui electrolit:

 

Una dintre funcțiile potasiului include trimiterea semnalului electric la țesutul muscular. Ajută la contactul muscular adecvat. Deci, atunci când resimti slăbiciune musculară sau crampe, s-ar putea să fie de la deficitul de potasiu.

 

Deoarece, în principiu, inima este un muschi, potasiul are si beneficii asupra ei. Acesta trimite semnale electrice asupra ei, în vederea pompării corecte a sângelui. Hiperpotasiemia (prea mult potasiu în sânge) poate provoca tulburări de ritm.

 

În mod normal, rinichii sunt rampa de ieșire a excesului de potasiu din organism prin urină. Cum am descris mai sus, afecțiunile cronice renale, prezintă acumulări de potasiu și deci, niveluri periculos de crescute ale acestuia în sânge.

 

Sistemul nervos si creierul.

Semnalele electrice sunt iarăsi la baza acestei funcții, ele ajută la propagarea corectă a nervilor pentru a răspunde corect la stimulare.

Ca si componentă a sistemului nervos, encefalul are si el nevoie de potasiu. Acest electrolit permite celulelor nervoase să comunice între ele, atât cele care sunt apropiate, cât si cele de la distanță.

Așadar, niveluri dezechilibrate ale potasiului au fost puse în relație cu dificultățile de învătare, eliberarea incorectă a hormonilor si dereglări ale metabolismului.