AYURVEDA – ARTA DE A TRĂI

 

Considerată de multi invatati drept cea mai veche stiinta a vindecarii, Ayurveda presupune o abordare holista a sanatatii pentru a ajuta oamenii sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si echilibrata.

 

Cuvantul Ayurveda este imprumutat din cuvantul din sanskrita, Ayus, care inseamna viata sau speranta de viata si Veda, care inseamna cunoastere. Ayurveda este practicata in India de peste 5.000 de ani si, de curand, a devenit populara si in culturile vestice in special in tari precum Germania si Elvetia. Principiul de baza al Ayurveda este prevenirea si tratarea oricarei afectiuni prin mentinerea echilibrului intre corp, minte si spirit prin hidratare, dieta si stil de viata potrivite dar si prin folosirea unor remedii din plante medicinale.

 

Exista doua tipuri principale de Ayurveda:

  • traditionala;
  • Maharishi –o versiune a Ayurveda traditionala bazata pe traducerile din textele clasice ale lui Maharishi Mahesh Yogi;

 

Specialistii din ambele tipuri de Ayurveda:

– prescriu plante;

– cred ca boala este o consecinta a dezechilibrului doshelor (tipuri de energie de baza);

– folosesc tipuri similare de remedii pentru tratarea bolilor.

Potrivit credintelor Ayurveda, fiecare fiinta este unica, fiecare persoana are un model distinct de energie, o combinatie specifica a caracteristicilor fizice, mentale si emotionale. Specialistii in Ayurveda cred ca exista trei tipuri de energie de baza, asa numitele doshas, prezente in orice persoana:

 

Vata.

Energia care controleaza functiile corpului asociate cu miscarea, inclusiv circulatia sangelui, respiratia, clipitul si bataile inimii. Cand energia vata este echilibrata exista creativitate si vitalitate. Daca se gaseste in dezechilibru vata produce teama si anxietate.

 

Pitta.

Energia care controleaza sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbtia, nutritia si temperatura. In echilibru, pitta favorizeaza angajamentul si inteligenta. In dezechilibru, pitta cauzeaza ulcere si iritare psihica.

 

Kapha.

Energia care controleaza cresterea in corp. Furnizeaza apa tuturor partilor corpului, hraneste pielea si mentine functionarea sistemului imunitar. In echilibru, kapha este expresia iubirii si uitarii. Cand se afla in dezechilibru, kapha duce la insecuritare si invidie.

 

Scopul medicinei ayurvedice este sa previna boala.

Studiile au demonstrat ca Ayurveda poate fi eficace in reducerea riscului de afectiuni ale inimii. De exemplu, un studiu a demonstrat ca Ayurveda a ajutat in reducerea acumularii de placa pe vasele de sange si a inversat procesul de ingrosare a peretilor arterelor – ateroscleroza, atat in cazul adultilor sanatosi cat si cea a celor care prezentau un risc ridicat de dezvoltare a unor boli de inima. Ateroscleroza este o boala complexa, cu un ritm lent, in care colesterolul, grasimile si alte substante se depun pe vasele de sange, pentru ca in final sa le blocheze. Aceste acumulari, cunoscute sub numele de placa, pot cauza atac de cord sau atac cerebral.

 

Yoga combinata cu anumite plante ayurvedice pot reduce durerea si dizabilitatea in cazul unor persoane care se confrunta cu dureri, precum artritele sau fibromialgia.

Plantele ayurvedice au fost îndelung studiate pentru a fi utilizate in tratamentul multor afectiuni inclusiv: boala Alzheimer, anxietate, astm, stres cronic, diverse forme de cancer, dementa, dismenoreea (dureri in timpul menstruatiei), herpes, hipertensiune, Parkinson, probleme in timpul perimenopauza, sindromul premenstrual.

Plantele ayurvedice in combinatie cu medicamentele conventionale pot fi de folos in cazul: acneei, constipatiei cronice, sindromul obselii cronice, sindromul colonului iritabil, obezitate sau fibrom uterin.