De ce apar coșmarurile?

Psihologi ca Sigmund Freud sau Carl Jung au dezvoltat teorii pentru a explica semnificația viselor.

Freud a considerat ca visele sunt idei reprimate. Jung a tinut la teoria ca visele reprezintă inconstientul colectiv, ceva ce cari emotional de la strămosii tăi.

 

Din punct de vedere medical, visele sunt înca un mister. Dr. Drerup (Cleveland Clinic) susține ca nu există înca nicio legătură științifică între teoriile marilor psihologi si visele în sine.

 

Dr. Drerup relatează că tu poți avea acelasi vis ca altcineva, dar al tău poate fi mai reprezentativ la ce experimentezi în perioada respectivă. Ca de exemplu, daca cineva recent și-a pierdut  job-ul, un anumit vis în care pierzi un pantof, poate reprezenta ceva total diferit pentru el, față de cineva care a trecut printr-un divorț.

Visul în care apari însărcinată, fapt care în general reprezintă o noua viață, e de asemenea subiectiv. Acesta poate apărea daca, poate, vrei sa rămâi însărcinată sau într-o notă mai sumbră, daca ai fost însărcinată si ai pierdut copilul. Sau nu! Poate fi despre faptul ca începi o noua carieră, o noua viată, un nou drum.

 

Există si vise care au o bază mai logică. Visele în care îți cad dinții pot reprezenta obiceiul de a-ți scrâșni dinții în somn. Acesta se numeste bruxism. Acest obicei este legat de stresul psihologic prezent, spune Dr. Drerup.

Când vine vorba de coșmaruri, este un obicei prezent la majoritatea persoanelor, de a povesti acest coșmar. Ce are loc după, este defapt memorarea lui, prin reluarea traseelor neuronale, este ca si cum ai dezvolta acel coșmar sub formă de amintire. Acest lucru poate duce la recurența lui.

Dr. Drerup susține ca acest tip de vise sunt în strânsă legătură cu alte afecțiuni ca:

Stresu posttraumatic – în acest caz, persoana retrăiește momentele care i-au provocat această traumă.

Consumul de alcool – consumul în cantități prea mari exacerbează coșmarurile.

Stresul – nivelurile ridicate duc la recurența coșmarurilor.

 

Tulburările psihologice

Dr. Drerup relatează ca depresia sau anxietatea pot fi asociate cu  frecventă ridicată a coșmarurilor.

 

Sevrajul de medicamente

Antidepresivele suprimă faza REM a somnului, și totodată, scade cantitatea de somn REM pe care il avem. Așadar, atunci când intrerupi antidepresivele, experimentezi o lungime a somnului REM mai mare, deci mai mult timp de vise, frumoase, sau mai puțin frumoase.

 

 

Nightmare disorder (Tulburarea coșmarurilor)

Pentru majoritatea oamenilor, coșmarurile sunt ceva trecător. Pentru restul, acestea fac parte dintr-o adevărată tulburare.

În această tulburare coșmarurile sunt repetitive si provoacă un adevarat stres asupra organismului prin scăderea calitătii somnului. Cel mai adesea, persoana, de frică, nu mai vrea sa adoarmă la loc. Dr Drerup indică pentru tratament, terapia numită terapia repetării imaginilor. Această terapia este susținută de cercetări amănunțite.

Principiul este următorul: tu lucrezi cu terapeutul tău pentru a rescrie coșmarurile, ca acestea să conțină mai puține secvențe înfricosător, iar apoi exersezi noul vis de-a lungul zilei. Imaginile pe care le exersezi pot înlocui sau măcar descrește intensitatea coșmarului.