Sarcina la vârstă înaintată

Femeile care decid să aibă un copil după ce depășesc vârsta de 40 de ani sunt în general femeile care oferă atenție sporită stilului de viată, care prezintă un status material si social mai ridicat și o sănătate foarte ingrijită.  O sarcină care are loc după vârsta de 40 de ani, este bine cunoscut, că aduce anumite riscuri, dar dacă se acordă atenția corespunzătoare, și mama si copilul sunt în afara oricărui pericol.

 

Totuși, Biroul National de Statistică din UK a raportat că dintre femeile care au hotărârea de a avea un copil după vârsta de 40 de ani, 50%  se expun riscului de a pierde sarcina, din prima săptămână.

Rata natalității la aceste sarcinii este de aproximativ 8%.

 

Factorii de risc pe care trebuie să și-i asume mamele cu vârsta de peste 40 de ani sunt:

Hipertensiune arterială

Diabet gestațional

Dezlipire de placentă (placenta se dezlipește mult prea devreme de peretele uterin)

Placenta previa (placenta se deplasează, acoperind într-un anumit grad cervixul)

Avortul spontan

În acelasi timp, nou-născutul din mama la această vârstă are risc de dismaturitate (greutate scăzută la nastere), prematuritate sau risc de suferinte congenitale (Sindromul Down).

Sindromul Down este provocat de existența unui cromozom în plus, care provoacă un anumit grad de handicap din punct de vedere intelectual, cât si anomalii la nivel cardiac și la alte organe. Riscul prezent este de 1 la 100 de nașteri.

 

Cercetările arată ca există si un risc mai ridicat de a fi nevoia la naștere de travaliu indus, plasarea neobișnuiță a copilului poate impune intervenția chirurgicală.

 

Analize necesare

Din cauza riscului crescut pe care il are aceasta sarcină, este nevoie de vizite mai dese la medicul ginecolog.

 

Sunt recomandate dublul și triplul test.

Dublul test este realizat în primul trimestru de sarcină. Acesta are scopul de a examina riscul de dezvoltare a sdr. Down si a celorlalte defecte genetice (trisomia 13 sau 18).

Triplul test se execută  în al doilea trimestru de sarcină și are sarcina de a calcula riscul de sindrom Down la naștere, de defect de tub neural (un orificiu în măduva spinării și creier), de trisomie 18 sau pentru sindromul Smith-Lemli-Opitz (în cazul în care gravida a mai prezentat sarcini anterioare cu anomalii fetale).

 

Daca testele initiale relevă risc ridicat de anomalii cromozomiale, doctorii vor continua investigațiile cu amniocenteza. Acest test este unul invaziv, prin el se recoltează lichid amniotic pentru analizare.

 

Placenta previa

Riscul de apariție a acestei complicații la mama de 40 de ani este crescut și acesta vine la pachet cu: riscul de sângerare si travaliul înainte de vreme. Aceste dificultăti sunt determinate de incapacitatea uterului de a tine piept tuturor schimbărilor care apar în timpul unei sarcini.

 

Măsuri

Măsurile necesare care trebuiesc adoptate pentru a crește sperantele unei sarcini fără evenimente majore sunt:

Nutriția calitativă ridicată, ce conține niveluri crescute de acid folic, precum și alte vitamine ajută la prevenția anomaliilor congenitale. Sunt indicate alimentele bogate în clorofilă, legumele si citricele.

Fierul pentru împiedicarea instalării anemiei.

 

Vrei să ai un copil sănătos și ai deja 40 de ani? Atunci trebuie să înțelegi riscurile asociate cu o sarcină, pentru a-ți lua precauțiile necesare minimalizării lor, de a îți îmbunătăți șansele pentru o sarcină fără complicații și de a avea un copil cât mai sănătos. Trebuie să te consulți cu medicul tău ginecolog; el îți va deveni cel mai bun prieten pe timpul celor nouă luni. Cu ajutorul lui, vei putea avea un copil sănătos, în ciuda riscurilor pe care le presupune sarcina la 40 de ani.