Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare hormonala frecvent intalnita in randul femeilor de varsta fertila, 1 din 10 femei fiind afectate.

 

Cele 3 mari caracteristici ale SOP :

Cicluri menstruale neregulare – ceea ce reprezintă faptul ca nu are loc in mod regulat ovulația;

Exces de androgeni – androgenii sunt hormonii bărbătești, acest exces apare prin păr facial si corporal în mod exagerat;

Ovare polichistice – după aceasta caracteristică îi este atribuit si numele, ovarele ecografic apar mărite si pline de saculeți plini de fluid (foliculi), totuși aceștia pot lipsi.

Pentru a putea fi diagnosticață cu SOP ai nevoie doar 2 din cele 3 caracteristici.

 

Ovarele polichistice

Săculeții plini de fluid (foliculii) sunt în număr însemnat, cu dimensiuni de cel mult 8mm. Acești foliculi sunt de fapt saculeții în care se dezvoltă ovulul. În momentul în care te confrunți cu SOP, apare anovulația, așadar ovulul nu se mai elimină si rămâne stagnant.

 

 

Tabloul clinic al SOP

Menstruații neregulate/lipsa menstruației;

Dificultăți în a rămâne însarcinată/în a putea păstra o sarcină;

Hirsutism (excesul de păr în zone specific masculine – fată, piept, spate);

Subțierea si căderea părului;

Piele cu tendită uleioasă/acnee;

 

SOP este asociat și cu un risc crescut de dezvoltare a următoarelor afecțiuni mai tarziu în viata: diabet zahar de tip 2 și colesterol mărit.

 

Etiologia SOP

Cauza este necunoscută. S-a descoperit totusi că există un factor ereditar. Este în strânsă legătură cu dezechilibre hormonale (rezistența la insulină).

Insulina este hormonul care controlează nivelul de zahăr din corp. În timp, multe femei care se confruntă cu această afecțiune devin rezistente la acțiunea insulinei si produc mai multă pentru a compensa. Acest mecanism determină la rândul său altul, creșterea producerii și activității testosteronului. Obezitatea joacă si aceasta rolul ei, crescând si mai mult cantitatea de insulină produsă.

 

Tratament

 

Până astăzi nu s-a descoperit niciun tratament care poate îndepărta problema în totalitate. Tratamentul este strict simptomatic.

O alimentație sănătoasă si echilibrată poate îmbunătăți simptomatologia.

Tratamentul medicamentos este disponibil pentru ameliorarea hirsutismului, menstruațiilor neregulare si problemelor legate de fertilitate.

Din punct de vedere chirurgical, este cunoscută intervenția Drill-ul ovarian. Prin aceasta se indepărtează țesutul de la nivelul ovarelor care produce androgeni în exces. Această procedură se efectuează daca tratamentul medicamentos nu dă roade.