Ingrediente toxice în produsele tale de îngrijire

Doar pentru că un produs este pe raft, asta nu înseamnă neaparat că este si sigur. Acest lucru se întâmplă deoarece cosmeticele nu trec prin procesul de aprobare pre-vânzare înainte să fie a fi comercializate.

Exista mii de produse chimice in produsele cosmetice clasice, ce sunt din pacate avizate pentru consum, justificarea fiind ca ele nu produc daune majore decat in cantitati mari. Insa, ia in calcul ca nu exista zi in care sa nu folosesti macar 2-3 produse de ingrijire personala. Iar ingredientele pe care le contin acestea sunt absorbite rapid de piele si transmise in sange. Multe dintre ele sunt alergenice, iritante pentru piele, duc la dezechilibre hormonale si chiar la cancer. Din acest motiv este la fel de important ca si in cazul alimentelor sa analizam ce contin produsele cosmetice pe care le folosim si sursele lor de provenienta.

 

Parabenii

Sunt cele mai utilizate ingrediente găsite în produsele cosmetice în ziua de astăzi. Acești parabeni sunt de fapt conservanții.

Impact asupra sănătății

Parabenii sunt perturbatori ai sistemului endocrin. Institutul National al Sănătății  susține că aceste substanțe interferează cu sistemul endocrin al organismului si produce efecte adverse la nivel reproductiv, neurologic si imun.

 

Carbonul negru ( D&C culoare , nr. )

Acesta este un pigment negru sub formă de pudră, cel mai adesea găsit în tușul de ochi, mascara, lipiciul pentru gene, etc.

Impact asupra sănătății

Impactul în concentrații mici, mai putin de 10% nu este serios  asupra sănătății. In concentrații mai mari, carbonul negru poate crește sansele de dezvoltare a cancerului, funcționarea pulmonară deficitară, problemelor hormonale.

Acesta a fost pus pe primul loc în cele mai dăunătoare componente.

 

Vaselina cosmetică

Aceasta este găsită în lotiuni si produse de ingrijire, folosită ca agent hidratant.

Dacă este procesată corespunzător, vaselina cosmetică nu este toxică.

Dacă este procesată necorespunzător, se formează hidrocarburi policiclice aromatice.

Cel mai adesea, această vaselină cosmetică se găsește în balsamurile de buze, lotiuni și in produsele demachiante.

Impact asupra sănătății

Hidrocarburile policiclice aromatice au fost clasificate ca si carcinogene si sunt cunoscute ca fiind iritante asupra pielii.

Atenție la umătoarele denumiri de pe etichete: white petroleum soft paraffin, mineral oil, paraffin oil, white mineral oil, and liquid paraffin.

 

Parfum

Acesta se găsește în produse de îngrijire de la șampoane până la detergenți.

Această denumire umbrește până la 100 de chimicale diferite pentru a produce acel anumit miros. In principal, parfumul conține aditivi, majoritatea necunoscuți, care au efecte de dereglare endocrină, carcinogene, neurotoxice.

 

Oxibenzona

Aceasta este o componentă perturbatoare endocrină.

Atenție la soluțiile de protecție solară care conțin oxibenzonă, aceasta are si proprietăti decolorante.

 

Etanolamine (TEA, MEA, DEA)

Acestea sunt găsite în cosmetice si produsele de îngrijire a pielii.

Agenția de protecție a Mediului din California au clasificat această grupa ca si carcinogeni.