Dieta PALEO

Denumita si “dieta caveman” sau “dieta epocii de piatra”, este in fapt un plan alimentar bogat in proteine si fibre, care promite ca poti slabi fara a reduce numarul de calorii.

 

Definitia este simpla: pune in farfurie doar alimentele care erau disponibile si stramosilor vanatori-culegatori – fructe si legume, carne, nuci si seminte. Fara alimente procesate, cereale rafinate, leguminoase si lactate.

 

Ai voie sa mananci: carne, peste, oua, legume, fructe, nuci, seminte, ierburi aromate, condimente, grasimi sanatoase si uleiuri sanatoase.

 

Cerealele ca pastele, painea, orezul sau produsele lactate ca, laptele si brânzeturile sau produsele procesate (bomboanele, prajiturile, înghețata) sunt eliminate din acest tip de dietă.

 

Când vine vorba de cereale, advocații acestei diete insistă în evitarea lor, deoarece conțin gluten si lectine. Ce este în neregulă cu aceste componente? Voi exemplifica în continuare:

Glutenul este o proteină la care foartă multă populație a început sa dezvolte intoleranță. Aceasta intoleranță, în continuare, poate provoca: dermatită, dureri articulare, probleme reproductive, reflux acid.

 

Lectinele sunt toxine naturale care există în cereale pentru a impiedica consumul! Aceste lectine nu au o relație atât de prietenoasă cu intestinul nostru, ele împiedicând repararea lui de la deteriorarea zilnica obisnuită.

 

Prin adăugarea dietei Paleo la stilul tău de viață poți să ai: un somn mai bun, mai mulți nutrienți,  mai puține toxine, mai multă energie, un sistem digestiv mai sănătos, mai puține inflamații (din cauza eleminarii glutenului , zahărului, lactatelor și alcoolului) și un lucru foarte bun pentru diabetici: un nivel foarte redus al zahărului în mâncare.

Sustinerea sanatatii inimii

 

Numeroase studii au evidențiat ca o multitudine de afecțiuni pot fi vindecate si prevenite prin eliminarea produselor ce conțin zahar rafinat, alaturi de produsele procesate.

 

Cercetari promitătoare arată ca dieta Paleo ar putea fi benefica pentru sanatatea inimii. De fapt, s-a demonstrat ca reduce mai multi factori de risc pentru bolile de inima, pentru a-ți mentine inima sanatoasa si puternica.

 

Un boost de proteine

 

Obtinerea de suficiente proteine ​​in dieta ta este esentiala pentru mentinerea sanatatii generale.

Proteinele sunt vitale pentru repararea si reconstructia celulelor din tesuturi, mentinerea zaharului normal din sange, transportul oxigenului, vindecarea ranilor si construirea masei musculare.

 

 Reducerea inflamatiilor

 

Planul de dieta Paleo incurajeaza consumul de alimente antiinflamatoare, cum ar fi fructe, legume, nuci si seminte.

Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori responsabili de inflamatia din organism. Intre timp, nucile si semintele tind sa fie bogate in acizi grasi  omega-3, care sunt de asemenea, antiinflamatori.

 

Reducerea inflamatiei poate fi benefică in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii sau autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupusul sau colita ulcerativa.